Otthon

Álláskeresés nyáron – van esély

Tombol a nyár, javában zajlik a nyári szabadságolások időszaka. Álláskeresők azonban ilyenkor is bőven vannak. Vajon nekik érdemes-e ilyenkor állásokra vadászni? Találhatnak-e munkát? Ennek jártunk utána.

A szezonalitás a munkaerő-piacon is jellemző: a nyári hónapok a karácsonyi időszakhoz hasonlóan eltérést mutatnak az év többi szakához képest, de a közhiedelemmel ellentétben csökkenés helyett a meghirdetett állások számának növekedését hozzák. „A nyári hónapokban inkább élénkülést tapasztalunk, elsősorban a vendéglátó-ipari, kereskedelmi területeken” – nyilatkozta a Ridikül.hu-nak Páthy-Dencső Blanka, a Profession Üzletfejlesztési és elemzési vezetője. Tavaly nyáron havonta átlagosan 5%-kal emelkedett a meghirdetett állások száma portálukon,  mert a szezonmunkák mellett a cégek már a szeptemberi hajrára is készülnek ilyenkor. A szakmunka és fizikai munka kategória erősödik, ezeken belül eladót, raktárost, szakácsot, pultost, felszolgálót keresnek leginkább. Azt is megtudtuk, hogy nyáron általánosságban 2-3%-ot esik vissza az érdeklődés, vagyis ennyivel kevesebben nézik az álláshirdetéseket a profession.hu-n, tehát aki nyáron is munkát keres, kevesebb konkurenciával számolhat. De a vendéglátó kategóriákban növekedés tapasztalható, 3%-kal többet nézik ezeket az álláshirdetéseket a nyári hónapokban.

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fotó: iStock.com/AntonioGuillem

Fejvadászcégeknél is érdeklődtünk arról, hogy érdemes-e nyáron állást keresni. Szabó Manuéla, a Beck and Partners fejvadászcég munkatársa azt mondja: a fejvadászcégek munkájára a nyár nincsen különösebb hatással, a teljesítésekre ugyanaz a határidő. A kiválasztási folyamat viszont a céges oldali szabadságolások miatt elhúzódhat, de ugyanúgy vannak keresések, mint az év többi szakában. Náluk jellemzően nagy a kereslet nyáron is a hiányszakmákban, a mérnöki és IT-s állásokra, de értékesítőkre is folyamatosan nagy az igény. Nyáron náluk is erős a vendéglátás területe, ide jellemzően nyári munkákra keresnek munkaerőket.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

A szakemberek arra figyelmeztetik a nyáron pályázókat, hogy a szokásoshoz képest egy kicsivel türelmesebbek legyenek, mert a munkaadók részéről a válaszadási idő meghosszabbodhat. Azt is tanácsolják, hogy mindenképpen ugyanolyan aktivitással menjenek az új álláslehetőség után, mint más időszakban, mert sokan találnak állást nyáron is – talán az az álláskereső, aki aktívabb, még könnyebben is, mert más álláskeresők nyaralni mennek.