Egészség

Mi az a nyugtalan láb szindróma?

Fáradtság ide vagy oda, elalvás előtt táncot jár a lábad? Elalvás előtt sokak lába egyszerűen új életre kél, és fáradtság ide vagy oda, őrült táncot jár, nem kérve a tulajdonos beleegyezését. Mit tehetünk a nyugtalan láb szindróma ellen, és mégis miért alakul ez ki?

Éjszakai vitustánc

Azt hinnénk, ritka jelenségről van szó, de az emberek tíz százalékát érinti az éjszakai nyugtalan láb szindróma. Sokan – főleg azok, akik egyedül élnek – észre sem veszik, hogy mozog a lábuk, mert nem elalvás előtt, hanem utána jelentkeznek a tünetek. Csak azt veszik észre, hogy nem tudják kipihenni magukat éjszaka. A szindróma legjellemzőbb tünete egyfajta furcsa, kellemetlen érzés, ami csak akkor szűnik meg, ha megmozgatjuk a lábainkat. A leküzdhetetlen panaszok nemcsak este, de délutántól kezdve a lábak pihentetésekor is megjelenhetnek, éjszaka pedig akár 20-30 percenként is jelentkezhetnek.

Súlyos esetben a nyugtalan lábak az alvásban is megakadályoznak, tönkretéve az alvási ritmusunkat, fáradttá, betegessé téve minket. Aki ebben a szindrómában szenved, annak egyébként nappal is ritkán van nyugta, hiszen nehezére esik órákig egy helyben ülni mozgás nélkül. Sokkal körülményesebbé válhat az utazás, az irodai munka, ami az alvási problémákkal együtt már komoly életminőségromlást jelent.

Fotó: iStock.com/Ammentorp-Photography

Fotó: iStock.com/Ammentorp-Photography

A szindróma veszélyei

Dr. Sanford H. Auerbach neurológus hívta fel a figyelmet arra, hogy a nyugtalan láb szindróma nem egyszerűen egy kellemetlenség, hanem komoly probléma. Nemcsak orvoshoz kell fordulni, de alaposabb kivizsgálást is indikálhat. Több, mint tizenkétezer páciens vizsgálata után a doktor azt tapasztalta, hogy bár a szindróma nőknél jóval gyakoribb, azok a férfiak, akik ebben szenvednek, nagyobb eséllyel élnek valamilyen eddig fel nem derített kardiovaszkuláris betegséggel.

Ha a mi lábaink sem tudnak nyugton maradni éjszaka, végeztessünk el egy teljes kivizsgálást, mert ebben a szindrómában szenvedők között gyakoribbak a tüdőbetegségek, a hormonális zavarok és az immunrendszeri problémák is.

Mit tehetünk a gyógyulásért?

Először is ismerjük fel a jeleket! Nézzünk körül a családban, a szindróma gyakran öröklődik. Ha kell, keressünk alvás-specialistát, hogy kiderítsük, miért nem tudunk nyugodtan aludni éjszaka. Annyit már sikerült kideríteni az orvosoknak, hogy a szindróma tünetei javulnak, ha a beteg elegendő folyadékot iszik, és rendben van a vasszintje – ezt egy egyszerű vérvétellel ki tudjuk deríteni. Emellett ellenőriztessük a vesefunkcióinkat, a vércukorszintünket, lábunk ereit, mert vesebetegség, visszerek, fel nem ismert cukorbetegség is okozhatja, vagy legalábbis fokozhatja a tüneteket. A javulás érdekében biztos, hogy le kell szoknunk a dohányzásról, rendezni kell egészségtelen túlsúlyunkat, és az alkoholnak is búcsút mondhatunk, emellett a rendszeres testmozgást is ajánlani fogják. Ha az életmódváltás nem csökkenti a panaszokat, ha az alváslaborban sem találnak megoldás, akkor kaphatunk gyógyszert – vagy kipróbálhatunk egy szokatlan módszert is.

Szappan nyugtatja meg a lábainkat?

Ebben a videóban Hilma Volk masszázsterapeuta egyetlen szappan segítségével megmutatja, hogyan akadályozhatjuk meg a nyugtalan láb szindróma okozta kellemetlenségeket: