Egészség

Foglalj széket a jógaórára! – székjóga nyugdíjasoknak

A jóga vitathatatlanul a fiatalok legnépszerűbb sportja, mióta Gwyneth Paltrow és hasonló sztárok is elkezdték űzni. De vajon mi a helyzet az idősebbekkel? A mai 60 évesek mennyire nyitottak a jógára? És ha nyitottak is, milyen lehetőségeik vannak, a nem olyan rugalmas és fitt testtel is űzhető ezt a sport? V. Tóth Ilona jógaoktatóval beszélgettünk az időskori jógáról, valamint utánajártunk, mi is az a székjóga.

Jógázók 60 felett

Ahogy Ilonáék tapasztalata mutatja, a külön szenior jógára nem volt akkora érdeklődés, de ennek ellenére viszonylag sok 60 fölötti vendégük van. „Volt például olyan vendég, aki 65 évesen kezdett el nálunk jógázni és heti 3-4 alkalommal velünk jógázott. A 60 év feletti vendégeinkről elmondható, hogy a hétköznapjaikban egyébként is nagyon aktívak. Azok, akik kevésbé aktív életet élnek, nem is nagyon nyitottak szerintem a jógára.” Na, de mi a helyzet a rugalmassággal, 60 felett sokszor nemhogy lehajolni, de egy székből felállni is kihívás. Az oktató megcáfolja, hogy mindenképpen hajlékony tornásznak kell lenni a jógához: „Sokan azt gondolják, hogy a jógához hajlékonynak kell lenni és ha valaki nem az, akkor nem is meri elkezdeni, pedig a jóga az, ami megadja majd a megfelelő rugalmasságot, persze csak ha kitartó valaki és mindig figyel a teste jelzéseire.”

Fotó: iStock.com/ shironosov

Fotó: iStock.com/ shironosov

A szék mint jóga segédeszköz

A segédeszközök használata nem szokatlan a jógánál. Amikor a székjóga kifejezést halljuk, azt hihetjük, hogy egy szimpla konyhai széket használnak, pedig ennél komolyabbat: „Ezeket ne úgy képzeljük el, mint az otthoni étkezőszék, annál azért sokkal stabilabbak, nagyon hasonlít, de pontosan úgy van kitalálva minden része, hogy az jógázásra alkalmas és biztonságos legyen” – mondja Ilona. A székjóga azért az idősebb korosztály óratípusa, mert nekik már nagyobb kihívás az álló gyakorlatok végrehajtása, rövidebb ideig képesek állni, de Ilona a másik oldalra is rávilágít: „Az idősebbeknek a talajon végzett gyakorlatok sem feltétlenül kényelmesek, hiszen felállni a talajról sem könnyű, és kényelmetlen is lehet számukra a talajon végzett mozgás.” A székjóga órák csupa olyan gyakorlatból állnak, amelyeket a széken ülve, amellett állva kell elvégezni. Az órának nem az a célja, hogy hatalmas kihívásokkal küzdjenek meg a résztvevők, hanem hogy jól átmozgassák az egész testüket, ami idős korban (is) kifejezetten jót tesz. Fontos hangsúlyozni, hogy a székjóga nemcsak az időseknek ajánlott, hanem mindenkinek, akiknek valamilyen oknál fogva a hagyományos jóga nem.

Fotó: iStock.com/Ammentorp Photography

Fotó: iStock.com/Ammentorp Photography

Erre ügyeljünk, ha nyugdíjas korban jógázunk

És hogy mire ügyeljen a nyugdíjas, amikor elkezd jógázni? „Elsősorban arra kell ügyelni, hogy ne terhelje túl magát, inkább csak a felét csinálja meg mindennek. Ha elfárad, nyugodtan pihenjen meg, sőt! Az első alkalommal ne akarjon mindent megcsinálni. Nagyon fontos, hogy az oktatóval még az óra előtt kommunikáljon a problémás területekről” – mondja Ilona.