Konyha

Fityisz a bennünk lakó kisördögnek: nasik 100 kalória körül

Száz kalória alatt az a lényeg, hogy minél kevesebb hozzáadott cukor és szénhidrát legyen a nassolnivalóban.

Délután három körül érkezik és rendszerint mindent visz: elhatározást, önerőt, vércukrot és karcsúságot. Ő a bennünk lakozó falánk Édességördög, aki ellen rendre újabb és újabb praktikákat kell bevetni, mert hamar ráun minden turpisságra. Cikkünkben olyan fogásokat ajánlunk, amikkel elaltathatjuk éberségét.

Fotó: iStock.com/letterberry

Fotó: iStock.com/letterberry

Könnyű eperfagyi

Hozzávalók:
2 pohár fagyasztott eper
2 evőkanál méz
2 evőkanál narancslé
0,25 pohár zsírszegény natúr joghurt

Az epret pürésítsük össze, adjuk hozzá a mézet, a narancslevet és a joghurtot. Keverjük homogén állagúra és egy fagyasztható tálban tegyük a mélyhűtőbe legalább egy órára. Aki szereti a különleges fűszeres édes ízeket, próbálja ki néhány mentalevéllel vagy rozmaringlevéllel is. A megadott mennyiség elvileg kb. négy gombócot ad ki, a száz kalória alatti energiatartalom csak két gombócra vonatkozik…

Kakaós-kókuszos banánfalatkák

Hozzávalók:
egy érett banán
kb. 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
kb. 2 evőkanál kókuszreszelék

A banánt rézsútosan felszeleteljük, hogy minél nagyobb felületen tudja majd felvenni a kakaóport. A banánszeletek alját és oldalát kakaóporba mártjuk, a tetejét pedig a kókuszreszelékbe. Aki szeretné, még egy pici őrölt fahéjjal vagy csiliporral is megbolondíthatja a kakaóport.

Banánjégkrém joghurttal

Hozzávalók:
egy banán
natúr joghurt
fahéj

A banánt megpucoljuk és félbevágva egy hurkapálcára szúrjuk. Alufóliára fektetjük, és megkenjük natúr joghurttal,  megszórjuk némi fahéjjal, majd betesszük a fagyasztóba. Negyvenöt perc múlva fogyasztható állagú, kellemesen krémes jégkrémszerű desszertet kapunk. Korábban már írtunk a csokival bevont változatról is, de sajnos az nem felel meg az alacsony kalóriatartalmú kritériumoknak.

Sült alma fahéjjal

Hozzávalók:
fejenként egy nagyobb alma
őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom ízlés szerint

Az almákat megmossuk, kicsumázzuk és belülről bedörzsöljük a fűszerekkel ízlés szerint. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tetején a héj már majdnem megég. Ugyan az elkészítése az irodában elég macerás lenne, cserébe viszont előre megsüthető belőle több darab, ami hűtőben akár két napig is eláll, felmelegítve pedig ugyanolyan hatásos éhségűző – csak a vaníliafagyit felejtsük el mellőle!

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Fotó: iStock.com/margouillatphotos

Polentakeksz

Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze cukor
0,5 csésze kukoricadara
1 teáskanál sütőpor
0,75 teáskanál só
3 nagy tojás
2 evőkanál enyhe ízű olívaolaj vagy repceolaj
1 teáskanál vanília-kivonat

Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius-fokra.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban. Egy habverő segítségével tegyük ugyanezt a nedves hozzávalókkal is, amíg habos állagot nem kapunk. Ezután a két keveréket vegyítsük össze és jól dolgozzuk el.

Öntsük a tésztát egy alaposan belisztezett munkafelületre, osszuk ketté és formázzunk mindegyikből bagettnél keskenyebb hosszú rudakat. Óvatosan helyezzük őket a tepsire és süssük körülbelül 20–25 percig, vagy amíg szép színt nem kap. Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit kihűlni és hűtsük vissza a sütőt is maximum 150 fokra. Egy éles kenyérvágó kés segítségével rézsútosan vágjuk kb. kétcentis szélességű szeletekre a tésztát és fektessük vissza őket a tepsibe. Süssük a szeleteket további 20 percig, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ugyanolyan finom ropogtatnivaló lesz belőle, mint az olaszok híres mandulás cantuccinije. Vigyázat, a megadott mennyiség kb. negyven adag kekszet jelöl, egy adag csak két szeletet jelent!