Stílus

Hajápolás csak természetesen

Miközben a boltok polcain színes-szagos, gyönyörűen csomagolt hajápolók tömkelege kacsintgat ránk, mi legyünk erősek, álljunk ellent nekik, tegyünk egy próbát a jóval olcsóbb, kemikáliáktól és tartósítószerektől mentes, természetes hajápoló nagyágyúkkal!

Itt a rossz idő, a hajunkat már biztos, hogy a napsütés helyett a hajszárító roncsolja, a hajvégeink töredeznek, esetleg az őszi hajhullásba is belecsúsztunk. Itt az ideje a nagy kényeztető estéknek, amikor a hajunkat is hidratáljuk, ápoljuk. Csakhogy mivel? Annyiféle balzsamot, utóápolót, sprayt és krémet találunk, hogy el sem tudjuk dönteni, melyikhez nyúljunk. Ami azonban a legtöbben megtalálható, az valamiféle növényi olaj, és ezt nem véletlenül írják rá a termékekre nagy betűkkel. Ezek az olajok azok, amelyek igazán táplálni tudják a hajat és a fejbőrt, csillogást hozva a megfakult hajszálaknak.

Fotó: iStock.com/Aon_skynotlimit

Fotó: iStock.com/Aon_skynotlimit

Kókuszolaj

A  hidegen sajtolt szűz kókuszolaj drágább ugyan, mint szagtalan verziója, de cserébe sokkal jobban táplál, és elképesztő, valódi (!) kókuszillattal kényeztet. Ha nagy felbuzdulásunkban meg is kóstolnánk, attól sem lesz semmi bajunk, hiszen sokan sütnek-főznek a kókuszolajjal (lehet vajnak is hívni, 24 Celsius-fok alatt szilárd). Az anyag dugig van tápláló laurinsavval, gombaölő, tápláló hatású, hidratál, serkentheti a hajnövekedést, hajunk szép fényes lesz tőle. Tehetünk belőle a fürdővizünkbe, de az igazán hatékony megoldást egy félórás hajpakolás jelenti. A mindennapos ápoláshoz egy kicsit a hajvégekre is ér tenni belőle.

Sheavaj

Nagyon száraz, sérült hajra jelent megoldást – bár az is biztos, hogy ahogy a kókuszolajos, úgy a sheavajas pakolás után is hajat kell mosni, hogy ne legyen zsíros érzetű minden hajszálunk. Afrikában már nagyon régóta használják bőr- és hajápolásra, hidratál, tele van vitaminokkal, és jófajta zsírsavakkal. Azért is jöhet jól, mert nehezen olvad, ezért ha többféle összetevőből keverünk magunknak pakolást, akkor jól összefogja azt. Ebből is válasszuk a finomítatlan verziót!

Ricinusolaj és még további olajok

A ricinusolaj nemcsak szempilláinkat, de hajunkat és fejbőrünket is megújítja. Hetente kétszer kenjük be vele a hajunkat és a fejbőrünket is, és hagyjuk rajta jó pár órán át, cserébe megszabadulhatunk a hajullástól és a korpásodástól is. Olcsón hozzájuthatunk a patikákban is, és ez az egyik legjobb természetes hajnövesztő szer, amit ismerünk. Olajokból egyébként nincs hiány, jó hatással van a hajra a könnyen felszívódó, mélyhidratáló argánolaj, a mandulaolaj, a szezámmagolaj, a tökmagolaj és a jojobaolaj is. Használhatjuk őket önmagukban pakolásként, hajvégápolóként, de össze is mixelhetünk egy kedvenc elixírt. Általános szabály, hogy legalább egy órát hagyjuk őket hatni, és utána alaposan mossunk hajat, a végén pedig öblítsünk ecetes vízzel!

Fotó: iStock.com/Amawasri

Fotó: iStock.com/Amawasri

Sör, tojás, ecet, méz

Apropó, ecet. Ismét egy filléres háziszer, ami fényessé és egészségessé teheti a hajunkat. Oldjunk fel két evőkanálnyit egy liter meleg vízben, és hajmosás után ezzel öblítsünk: ecetszagunk nem lesz, de a csillogás magáért beszél majd. Hasznos és viszonylag olcsó házi hajápoló a tojássárgája is, keverjük össze valamelyik szimpatikus növényi olajjal és egy kis mézzel, majd pakolásként kenjük fel. Ha túl sűrű a masszánk, hígítsuk sörrel, ami szintén táplálja a hajat. Ha pedig túl hígra sikerült a pakolás, egy összetört banánnal dúsítsuk: meglepően jól táplál, bár azt elismerjük, hogy pakolásként nem néz ki valami jól.