Egészség

Megvan a napi 2 liter víz? Íme, pár okos trükk a hatékony hidratáláshoz!

Tudjuk, hogy a hidegben sokkal nehezebb eleget inni. Ilyenkor kevésbé érezzük, hogy szomjasak vagyunk, ráadásul nem is esik olyan jól legurítani egy pohár tiszta, hűvös vizet, mint nyáron. De sajnos a szervezetünk nem érti meg ezeket, ha kiszáradunk, akkor lassul az anyagcserénk, a bőrünk szárazabb és szürkébb lesz, végül egészségünk látja kárát a dehidratációnak.

Szerencsére akad pár olyan trükk, amivel észrevétlenül tudjuk növelni a napi folyadékbevitelünket!

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Óriás méretű kulacsok

A műanyag palackos ásványvizekről sürgősen szokjunk le, jó lesz, ha beszerzünk helyette egy jó nagy kulacsot, legalább 0,5, de inkább 0,8-as vagy 1 litereset, amit szívesen és könnyedén hordunk magunknál minden nap. Ezt bármikor újratölthetjük csapvízzel, ami hazánkban a legtöbb helyen szerencsére nagyon tiszta és finom. A nagyobb kulacsból könnyebben iszunk sokat, hiszen elég egyszer-kétszer megtöltenünk, és mindig ott lesz kezünk ügyében.

Ízletes vizek

Ha uncsi a csapvíz, tegyünk bele egy kevés citromlevet, mirelit epret, meggyet. Ez utóbbiak tovább tartják hidegen, és fincsi ízzel is ellátják a folyadékot, így sokkal többet meg fogunk inni belőle. Ha fázósak vagyunk, vihetünk magunkkal egy nagy termoszban gyógyteát is, de nézzük meg, milyet vásárolunk, mert vannak olyanok, amikből nem biztos, hogy szerencsés egy nap litereket meginni. A borsmentában és a kamillában biztosan megbízhatunk.

Egyszerű rituálék

A legkönnyebben akkor garantálhatjuk a napi 2 liter vízfogyasztást, ha kialakítunk pár rituálét eköré. Például azt, hogy felkelés után és lefekvés előtt mindig megiszunk egy-egy pohár vizet. Vagy hogy minden étkezés előtt legurítunk egy pohárral – e két szokás három étkezéssel számolva máris lefed majdnem másfél litert! De ihatunk egy pohárral, amikor megérkezünk a munkahelyünkre, és amikor elmegyünk, csak legyenek meg azok az időpontok és helyszínek, amiket automatikusan összekötünk a kortyolással! Emellett legyen alap, hogy edzés előtt, alatt és után is megiszunk 1-1-1 pohárral, ugyanis így nemcsak az izzadással elveszített vizet pótoljuk, de az ízületeinknek is nagyon jót teszünk.