Otthon

Létezik egy 8. kontinens, amiről kevesen tudnak...

Nem azért tudnak kevesen róla, mert létezését igyekeznek titokban tartani, vagy mert épp csak tegnap bukkant ki az óceánból. Nem, sajnos nem az Atlantiszról van szó. Csak majdnem.

A neve: Zélandia.

Tudósok szerint Zélandia a 8. kontinens (már ha az eredetileg 7 kontinenses felosztáshoz ragaszkodunk, ha a hatoshoz, akkor a 7. A lényeg, hogy új.) Zélandia ismertségét nagyban gátolja, hogy elég tetemes része víz alatt van. Ami nincs víz alatt, arról már hallhattunk: új hívják, Új-Zéland és egy rakás sziget, aminek Új-Kaledónia a neve. Ezekről a tudósok sokáig azt hitték, hogy csak szigetláncok, de nemrégiben kiderült, hogy egy 1,89 millió négyzetkilométeres, külön kéregtábla részei – azaz tulajdonképpen Zélandia legmagasabb hegycsúcsairól beszélünk.

Mitől kontinens egy földdarab?

Ahhoz, hogy valamit kontinensnek nyilvánítsanak, a következő kritériumoknak kell megfelelnie:

  1. Viszonylag magasan kiemelkedik az óceán fenekéből.
  2. A magmás, a metamorf és az üledékes kőzet változatosan megjelenik rajta.
  3. A környező óceáni aljzathoz képest vastagabb és kisebb sűrűségű a kéreg.
  4. Jól meghatározott határai vannak egy olyan terület körül, ami inkáb kontinens, semmint mikrokontinens vagy kontinenstöredék.

Eddig nem álltak rendelkezésre elég jó műholdas felvételek ahhoz, hogy a negyedik kritérium is bizonyítható legyen, de a legújabb kutatások szerint Zélandia közel sem olyan töredezett, mint eddig hitték. Az adatok szerint Zélandia nagyobb, mint Madagaszkár, és majdnem akkora, mint India.

A Zélandia név egyébként 1995-ből származik, egy Luydendyk nevű kutatótól, aki egyébként oszlopos tagja a most futó projektnek is. Akkoriban azonban még nem az új kontinensre használta ezt a szót, csak így nevezte összefoglalva Új-Zélandot, Új-Kaledóniát és a környező területet.

Addig is, mi izgatottan várjuk, vajon tényleg felülírhatjuk-e iskolás földrajzi ismereteinket, és elkönyvelhetjük-e Zélandiát a legújabb kontinensnek!