Konyha

Salátalevélen szomorkodó kutya és repülő hercegnő: kreatív uzsonnák kisiskolásoknak

Mindjárt itt a szeptember, már ezerrel készülünk az iskolára, de nem csak a füzeteket meg a kulacsot kell újra megvenni, nem árt újragondolni az uzsonnásdoboz tartalmát sem.

Azok a gyerekek, akik naponta háromszor étkeznek az iskolában, tulajdonképpen jóllaknak anélkül is, hogy a fél spájzot a táskájukba csomagolnánk. Elég minden napra egy kis gyümölcs, jó sok víz vagy egészséges innivaló, esetleg néhány keksz, hogy ha megéheznek, legyen mivel teletölteni a hasukat. Azok a gyerekek viszont, akik csak ebédet – vagy azt sem – kapnak a menzán, már nagyon kreatív anyukával rendelkeznek, hiszen minden napra ki kell találni valami egészséges, tartalmas és izgalmas fogást, ami a dobozba kerülhet. S mint tudjuk, minél jobban néz ki az adott étel, annál előbb nekiáll még a finnyás gyerkőc is, arról nem is beszélve, hogy az osztály legirigyeltebb tagja lehet különleges, mókás uzsonnái miatt.

Mosolygós szendvicsek

Ha gyerek és étel, akkor szendvics. Nincs az az iskolás, aki ne enné meg, és nagyon változatosan el lehet készíteni. Érdemes teljes kiőrlésű kenyeret használni hozzá, de ne legyen mindig ugyanaz. Váltogassuk a márkákat, az ízeket, a formákat, hogy ne legyen unalmas. Figyeljünk arra is, hogy a kényelmes, négyzet alakúra vágott, előrecsomagolt, édes szendvicskenyerek mennyi tartósítószert és mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, és ha lehet, ezeket csak végszükség esetén csomagoljuk – mindig jobb a friss.

Fotó: iStock.com/Povareshka

Fotó: iStock.com/Povareshka

Mi kerüljön a két kenyér közé?

Az édesszájúaknak vaj és lekvár vagy méz, esetleg csokikrém – ezt egyébként, még a mogyorós változatot is, egy robotgép segítségével otthon is elkészíthetjük a boltinál egészségesebben és olcsóbban. A felvágottakat, májkrémeket szintén lecserélhetjük otthon készített, adalékanyag-mentes verzióra, és tudhatjuk, hogy a gyerek biztosan egészségesen és finoman táplálkozik. Bátran fűszerezzünk, próbáljunk ki újfajta ízeket, készítsünk tojáskrémet, avokádókrémet, fűszeres vajat, cukormentes házi lekvárt, sajtszószt, a hűtőben jó pár napig elállnak, és habzsákba töltve mókás formákat alkothatunk belőlük. Az elkészült szendvicseket pedig mi mással is díszítenénk, mint zöldségekkel? A mosolygós arctól kezdve bármilyen formát kirakhatunk, variáljuk az ízeket, színeket, formákat, krémeket, s készítsük el a szendvicseket akár a gyerkőccel együtt.

Színes gyümölcsök 

Nassolnivalónak érdemes legalább felajánlani a gyümölcsöt, a banán, az alma, a szőlő, a déligyümölcsök jól szállíthatók, és a legtöbb gyerek szereti őket. Ezeket is felszeletelhetjük olyan formára, hogy állatot vagy kisembert adjanak ki, így biztos, hogy hamar elfogy majd a dobozból. Ha épp nincs ötletünk, a kék áfonya, a piros málna, az élénk narancs, a zöld vagy lila szőlő egymás mellé pakolva egy dobozba eleve jól mutat, és már a látványa is jókedvre derít minden iskolást.

Fotó: iStock.com/olgakr

Fotó: iStock.com/olgakr

Zöldségek újragondolva

Ha zöldség, akkor pfuuuj – mondaná a legtöbb gyerek, de csak addig, amíg nem találkozott a salátalevélen tálalt, kétségbeesett arcot vágó kutyussal, aki azt ugatja, hogy ha ma sem eszel meg, értelmetlen a létezésem, a nyuszival, akinek sajtból van a füle és bébirépából a lába, a tehénkével, a repülővel, a hercegnővel, és még sorolhatnánk. Formára kell vágnunk hozzá a kenyeret és a zöldségeket, de nem is olyan nehéz és hosszadalmas, mint amilyennek elsőre tűnik. Pillanatok alatt elfogy, nagy viccelődések közepette – na most megesszük a lábát –, és így könnyedén beépíthetjük az egészséges tejtermékeket, zöldségeket a gyerek étrendjébe. Szinte csak a tálaláson és a kreativitáson múlik az egész.