Szerelem

Hogyan keltsük fel a szerelmi vágyat?

A szerelmi vágy felkeltése ősidők óta foglalkoztatja az embert. Más-más népek, kultúrák különböző ételekkel, italokkal igyekeztek elcsábítani a kiválasztottakat. A bűbájnak, persze, nem mindig volt hatása, de némelyik történet arra utal: a csábító jó nyomon járhatott.

A gránátalma
A gránátalma apró, lédús magocskáival ősidők óta a szerelmet és a termékenységet jelképezte. Az ókori Rómában fügét ettek az orgiák előtt, ugyanis rájöttek, hogy az egzotikus gyümölcsben található proteinek serkentik a nemi hormonok termelődését.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

A bűvös zeller
A csábításra már az ókor óta használtak különböző ételeket, italokat és főzeteket. Odüsszeuszt például Kalüpszó nimfa egy bódító illatú növénnyel, a zellerrel csábította el Homérosz eposzában. A zöldség erőteljes férfihormont tartalmaz, amely segít meghódítani a kiszemeltet. Állítólag Madame Pompadour is zellerlevessel tartotta a bűvkörében XV. Lajost, de egyes feltételezések szerint a Trisztán és Izolda történetében szereplő bájital egyik fő összetevője is ez a zöldség volt.
Hasonló vágykeltő növény, a mandragóragyökér (más néven nadragulya) bukkan fel az Ószövetségben is. A történet szerint Jákob két felesége – egyébként nővérek – között rivalizálás folyt, ugyanis a termékeny Leával szemben a gyermektelen Ráchel sátrában töltött több éjszakát Jákob. Lea ezért közös férjüket mandragógagyökérrel csábította el: erről azt tartották, hogy ajzószer, és gyermekáldáshoz segít. Isten ekkor sajnálta meg Ráchelt, és „megnyitotta méhét”, így fogant meg József, akit ma az álomfejtőként ismerünk.

Osztriga klasszikus kiszerelésben: jégen, nyersen, citrommal – Fotó: Unsplash/ Sweet Ice Cream Photography

Osztriga klasszikus kiszerelésben: jégen, nyersen, citrommal – Fotó: Unsplash/ Sweet Ice Cream Photography

Osztriga és csokoládé
A velencei hódító, Casanova is afrodiziákummal garantálta legendás férfiúi képességeit. Állítólag minden reggel 50 osztrigát fogyasztott el egy hölgy kebleiről. Casanova tudhatott valamit, ugyanis az osztrigában lévő cink serkenti a szervezet ösztrogén-, progeszteron- és tesztoszterontermelését – ami elengedhetetlen az aktív szexuális élethez. Ez ugyanis nagyrészt a hormonok működésétől függ, amelyek fehérjékből épülnek fel: ezért tartják fontosnak a tengeri halak, a kaviár, a magvak, a sajtok, és a tojás fogyasztását is.

Fotó: iStock.com/Rimma_Bondarenko

Fotó: iStock.com/Rimma_Bondarenko

A szerelem bajnoka emellett – állítólag – forró csokoládét is szívesen kortyolgatott, hogy a légyottokhoz erőt gyűjtsön. A feketecsoki közismerten boldogsághormont tartalmaz. Nem véletlenül tartották az aztékok a kakaóbabot az istenek eledelének, s nem mellesleg a halandók számára potencianövelő szernek. Utolsó uralkodójuk, Moctezuma minden nap ötven aranyserleg forró kakaót ivott meg, s ezzel csábította el kiszemelt áldozatait is.
Ahogy a csoki, úgy a vaníliarúd is tele van hangulatfokozó illóolajjal, a homeopatikus gyógymódban pedig potencianövelő gyógyszerként tartották számon. Ezt használta a konyhaművészetéről is híres francia kurtizán, Madame du Barry, aki királya erekciós képességét fokozta a vaníliával. (folytatjuk)