Gyereknevelés

Anyatípusok–tipikus anyák?

Az anyák gyakran gondolkoznak azon, vajon elég jó anyák-e. Egy francia pszichológus öt kategóriába sorolja az anyatípusokat. Lássuk csak!

Alain Braconnier francia pszichológus Anya és fiú (Mére et fils) című könyvében öt kategóriába sorolja az anyatípusokat, a fiúk párkapcsolatainak szempontjából. A szakember szerint a legtöbb anyában minden típusból fellelhető egy kicsi.

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)

1. A rajongó anya
Életének egyetlen értelme a fiacskája, akire férfiideálként tekint, és akiért feltétel nélkül rajong.
A fia: Nagy az önbizalma, bátor és magabiztos. Párkapcsolatában az anyától kapott feltétel nélküli szeretetet és rajongást keresi. Az erős, független nők nem érdeklik.

2. A távolságtartó anya
Saját félelmei miatt távolságtartó a gyerekével, nem engedi közel magához, sem lelkileg, sem fizikailag.
A fia: Szeretethiányban nőtt fel, nem bízik meg a nőkben, nem képes kimutatni az érzelmeit, olykor cinikusan viselkedik, hogy ne érezze magát kiszolgáltatottnak. Ha képes közel engedni magához valakit, akiben megbízik, odaadó partnerré válhat.

3. A mindentől óvó anya
Szeretné minél tovább magához láncolni a fiát. Birtoklását eltúlzott érzelmekkel próbálja érvényre juttatni. Vagy kényezteti, vagy pesszimizmusával riogatja a gyermekét.
A fia: Érzelmileg sosem válik felnőtté, zárkózott, nehezen nyílik meg, gyakran zavarban van. Olyan nőt keres, aki gyerekként kezeli, terelgeti őt az életben.

4. A férfigyűlölő anya
Állandó harcban áll a férfiakkal, azt szereti, ha minden úgy történik, ahogy ő akarja. Fiát mindenre alkalmatlannak tartja, és ezt folyamatosan a tudtára is adja.
A fia: Tart a nőktől, a velük való kapcsolattól. Domináns partnert keres, aki mellett alárendelt lehet. A szerep ellen azonban néha szóbeli, vagy akár tettlegességig fajuló agresszióval tiltakozhat, így vezeti le az anyjától elszenvedett megaláztatást.

5. Az „elég jó” anya (Bruno Bettlheim „elég jó szülő” minősítését átvéve)
Kiegyensúlyozott párkapcsolatban él, nem támaszt túlzott elvárásokat a fiával szemben. Figyel a gyerekére, de saját szükségleteit, vágyait nem adja fel miatta.
A fia: Szereti és tiszteli az édesanyját, a tőle kapott minta alapján keresi a megfelelő társat és a boldog párkapcsolatot.