Egyéb

Segíts magadnak meggyógyulni. Bízz a belső orvosodban!

Hiába mondja az orvos a szívbetegnek, hogy mozognia kellene, ha ő azt tapasztalja, hogy mozgás közben fullad, szaporábban veszi a levegőt. Hiába mondja egy légzésterápia az asztmásoknak, hogy lélegezzenek kevesebbet, s akkor meggyógyulhatnak. Nem merik megpróbálni.

Ez természetes

A krónikus betegségben szenvedők, gyakran érzik magukat tehetetlennek és reménytelennek. Olyan gyakran csalódtak már a testükben, annyiszor érezték már úgy, hogy „kellemetlenségeket okozott”, „bántotta” őket, „nem bízhatnak benne”. Ezért kialakul egy krónikusan elmérgesedett viszony önnön akaratuk és a testük között. Az ilyen betegek gyakran oly mértékben nem vesznek tudomást a testükről, hogy csak akkor foglalkoznak vele, ha ez feltétlenül szükséges.

Fotó: iStock.com/dragana991

Fotó: iStock.com/dragana991

 

Elhanyagolják

Félnek. Félnek attól, hogy tüneteik rosszabbodnak. A félelem alapvetően befolyásolja a magatartásunkat. A félelme által megbénított ember számára kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy elkerüljön minden olyan helyzetet, mely aggodalommal tölti el. Ha az asztmás azt tapasztalja, hogy a mozgás légzési nehézséget okoz, akkor egyre kevesebbet fog mozogni. A mozgás gondolata önmagában is „átitatódik” azzal a rossz érzéssel, amit a szenvedő ember a testi megerőltetése során érzett. Ilyen módon könnyen belesodorhatjuk magunkat az elkerülés valamint a feladás ördögi köreibe. Minél több szituációt elkerülünk, annál félelmetesebbnek éljük meg az elkerült helyzeteket – önmagunkat pedig annál bizonytalanabbnak. Így tovább tápláljuk a félelmeinket. Minél inkább feladjuk, hogy megpróbáljuk megfelelően befolyásolni és megoldani a testi bajunkat, annál tehetetlenebbnek éljük meg önmagunkat. Ilyenkor olyan kézzel fogható megoldásokra van szükségünk, melyek révén újra át tudjuk élni azt az érzést, hogy képeses vagyunk hatékonyan befolyásolni önmagunk életét. Ilyen például a Buteyko légzésterápia, mely bizonyítottan gyógyíthatja az asztmát, oldhatja a pánikot, és meggyógyíthat sok olyan betegséget vagy állapotot, melyek egyik súlyosbító tényezője a túllégzés, más néven a hiperventilláció. Sokan mégsem mernek élni vele.

Pedig mindenkiben van egy belső orvos, aki segít