Gyereknevelés

Ezekkel a játékokkal érdemes a kicsiknek játszani (2.rész)

Az előző részben tizenhat hónapos kisfiam példáján a két év alatti gyermekekkel foglalkoztunk abból a szempontból, hogy milyen játékokkal érdemes velük játszani, mi szolgálja a fejlődésüket. Most az óvodapedagógus mondja el véleményét.

Szakértőnk most is Csörgő Krisztina óvodapedagógus, hivatásos gyermekvigyázó. A második életévüket betöltött gyermekek kicsit olyanok, mint a nagykamaszok, akik szintén két világ között mozognak, hiszen még nem felnőttek, de nem is tinédzserek. A 2 éveseknél hasonló a helyzet, mert már korántsem kisbabák, ám még nem nevezhetőek kisgyermeknek – kezdi mondandóját az óvodapedagógus. Lényegében olyanok ilyenkor a gyerekek, mint abban a bizonyos elem reklámban az a nyuszi, csak megy és megy és megy.

miveljátsz3

A nevezetes korosztály képviselői kifogyhatatlannak tűnő energiákkal végzik a napi tevékenységüket, például átpakolják a könyveiket egyik helyről a másikra – avat be Krisztina. Előszeretettel építenek, ideálisak számukra a könnyű szivacsból készült kockák, de akár a 4 darabos fa mesekocka is, illetve a műanyag építők. A játékaikon túl lelkesen begyűjtik a szülők mindennapi használati tárgyait, például jegyzet papírt, távirányítót, műanyag edényt és azzal is játszanak.

Mindezt viszonylag könnyű követni hang alapján, hiszen folyamatosan hangot adnak érzelmeiknek, cselekedeteiknek, olykor már kerek egész szavakat is mondanak. Ehhez a kreatív korszakhoz kifejezetten jók, a textil fejlesztő könyvek, melyekben több hasznos fejlesztő játék is helyet kap. A legjobban azok a játékok, ahol forma és szín szerint tud rendezgetni dolgokat, felfűzni, rászúrni, átvezetni. Próbálkozhatunk a legkisebbnek gyártott kirakókkal, esetleg párosító játékokkal is – osztotta meg velem a szakember.
miveljátsz1