Életmód

A legkevésbé életkor kérdése, hogy idős vagy fiatal vagy-e!

Igazán jó hír, hogy mostanában az ötvenesek számítanak az új harmincasoknak! Persze azért nem minden úgy működik, mint akkor, de pont az a jó, hogy az elvárások sem olyanok, mint voltak.

Ötvennek lenni tulajdonképpen csak egy jelzőtábla. Egy kis figyelmeztetés, hátba veregetés az élettől, oké, idáig jól vagy rosszul tetted a dolgaidat, de most akár változtathatsz is. Átalakíthatod az életed, figyelhetsz arra, amire idáig nem jutott idő, végre te kerülhetsz a saját figyelmed középpontjába.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Voltunk már 47 és 49 évesek is. Most valami új kezdődik! (Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain)

Persze ezt az egész ügyet célszerű nem úgy elképzelni, mit egy hollywoodi sikersztorit. Mert erről a mindennapok nem vesznek tudomást, sem az önkormányzat adó osztályának előadója, sem a házi orvosod, de még a kéményseprőipari vállalat kiküldött ellenőre sem hajol meg az életkorod előtt. A helyzet az, hogy ettől még senki nem lesz veled kedvesebb. Ez a feladat is rád hárul, neked kell kedvesnek lenned saját magaddal! Neked kell elnézőbben, megértőbben fogadnod a hétköznapok problémás ügyeit, vagy épp elereszteni őket. De szerencsére pont 50 vagy vagy épp elmúltál, így pontosan tudod mérlegelni, hogy valójában mi fontos, miből kell igazi ügyet kreálni, és mi az, amitől szemrebbenés nélkül megszabadulhatsz. Ez pedig elég jól hangzik. Tulajdonképpen milyen jó lenne ezt már 30 évesen is tudni, hányféle zsákutcát kerülhetnénk el! Most megtehetjük!

Fotó: iStock.com/jacoblund

Ha egy napfelkeltére vágysz egyedül, tedd meg végre! (Fotó: iStock.com/jacoblund)

Megtehetjük azt is, hogy komolyan mérlegeljük az életünket. Például a karrier területén. Elértük-e, beteljesítettük-e mindazt, amire 20-30 évvel ezelőtt vágytunk? Ha igen, elégedettek vagyunk-e vele? Ha nem, van-e bennünk még annyi, hogy változtassunk rajta? Akarjuk-e még azt a pályát, azt a munkahelyet, azt a beosztást? Nem vágyunk-e valami egész másra?
És itt most a legkevésbé sem a Santa Lucia szigeti tengerpart söprögetésre gondolok, bár speciel én nagyon el tudnám képzelni magamnak. De olyan értelmes, kihívásokkal teli munkára, amelyben kamatoztathatod addigi tudásodat miközben új ismereteket is tanulhatsz. Miért ne próbálhatnád meg? Ugyan ki mondta, hogy egész életünkben – minden körülmények között – ugyanazt a szakmát kell gyakorolnunk? Hol van az előírva, hogy 50 plusszal ne kezdhetnénk vállalkozásba, ne indíthatnánk el valami egészen újat? Erre persze azt mondhatod, pont az életkorod miatt kisebb az esély arra, hogy sikeres is legyél az új területen. Az idő tényleg kevesebb, viszont tapasztaltabb vagy és önálló!

Fotó: Pexels/ CC0 License

Tengerpart kell, pálmafákkal? Indulj el! (Fotó: Pexels/ CC0 License)

Ötven környékén azt is megtehetjük, hogy végre tényleg odafigyelünk az egészségünkre! Hogy részt veszünk a javasolt szűrővizsgálatokon, és mozgunk, mozgunk mozgunk – minden áldott nap! Mert ez most tényleg alapjaiban határozza meg – szerencsés esetben – a következő ötven évünket! És tudod, mi a jó? Már nem kell úgy pörögni az edzéssel, mint régen. Ha napi 30 percet sétálsz intenzíven, az is épp olyan jó! Ha jógázol, úszol, biciklizel, kocogsz és ezeket váltogatod, még rá se unsz egyikre sem. Megteheted, mert már az egészséged miatt mozogsz, nem azért, hogy te legyél a legizmosabb csaj a kerületben, a legjobb sprinter vagy a Mátra-csúcs döntő kerékpár bajnok! Persze azért tedd oda magad, ne elégedj meg a kevéssel, de ha éppen úgy alakul, ne is rémülj meg tőle! A szervezeted minden egyes lépést, mozdulatot meghálál.

Fanny Chollet főhadnagy, a svájci légierő első női vadászpilótája egy F/A-18 Hornet (Lódarázs) harci gép előtt a svájci Payerne katonai bázison 2019. február 19-én. A 28 éves Chollet (Shotty) az első svájci pilótanő, aki kiképzését követően F/A-18-as szuperszonikus vadászgéppel, a hangsebesség felett, közel 2000 kilométer óránkénti sebességgel repülhet. MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Jó, mondjuk, vadászpilóta már nem lehetsz. De talán ez nem is olyan nagy baj! (A képen Fanny Chollet főhadnagy, a svájci légierő első női vadászpilótája)
MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Ötven környékén a táplálkozásodat is átalakíthatod, és erre tényleg jó figyelni! Nem kell bedőlni az újhullámos, sikerdiétás sztoriknak – nem nekünk írták. Viszont jó tudni, hogy ilyentájt bizony már lassul az emésztés és kevesebb energiára is van szükségünk. Tehát, ha megpróbálod a „mindenből a felét!” elvet betartani (jó, azért tehetsz kivételt) elkerülhetőek (kicsit) azok a fránya úszógumik.
De te étkezési rutinod átalakításával a családod is jól járhat, ha elsőre nem is úgy tűnik nekik…

(Shutterstock)

(Shutterstock)

Szóval, te is ötven vagy? Vagy már elmúltál?
Akkor kapaszkodj, mert most kezdődik igazán az élet!
Sok sikert hozzá!