Kultúra

Budapestre jön a Grammy-díjas gitárművész

Május 11-én a Mom Kulturális Központban lép fel a világ egyik legjobb gitárosa Al Di Meola. A zenész az elmúlt években szinte mindent újrakezdett az életében, és ez a zenéjében is hallható lesz.

A 64 éves amerikai gitáros, zeneszerző, producer a fúziós jazz egyik legismertebb és legbefolyásosabb gitárosa, aki pályafutása során számos zenei stílusban kipróbálta magát. Al Di Meola zenei karrierjét a Return to Forever formációban kezdte a 70-es évek közepén, de saját neve alatt is ad ki lemezeket 1976 óta. Leginkább az elektromos és akusztikus gitár mestereként tartják számon, de emellett producerként is dolgozik.

Al Di Meola amerikai gitárművész koncertje az I. Örvényeshegyi Pikniknek 2018-ban Fotó:MTI/Varga György

Al Di Meola amerikai gitárművész koncertje az I. Örvényeshegyi Pikniknek 2018-ban
Fotó:MTI/Varga György

Meola munkásságát Grammy-díjjal is elismerték, míg a befolyásos Guitar Magazine már többször tüntette ki a „Világ legjobb gitárosa” címmel.
Karrierje során a jazz és rock legnagyobb előadóival dolgozott együtt, csak néhány közülük: Frank Zappa, Jimmy Page, Stevie Wonder, Chick Corea, Paco De Lucia, John McLaughlin, Stanley Clarke, Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Herbie Hancock.

Az elmúlt években szinte mindent újrakezdett, zenéjében és a magánéletében is. A 2018 tavaszán megjelent Opus című albumával szerette volna tovább fejleszteni komponista készségeit, mert úgy tartja, hogy ez a fejlődés a személyére is mélyen hatott. komponista-gitárossá változott a korábbi gitáros-komponistából. Ugyanakkor ez a felvétel új korszakot is jelent az életében. Először írt úgy zenét, hogy teljes boldogságban él a feleségével, van egy csodálatos kislánya és családja az, akik minden nap inspirálják.

Al Di Meola koncert közben Fotó: MTI/Varga György

Al Di Meola koncert közben
Fotó: MTI/Varga György

Az összes létező fontos díjat begyűjtötte már, amit egy gitáros kaphat. A szinte hihetetlen, munkákban gazdag munkássága ellenére, még mindig az új utakat és kihívásokat keresi, és ebben a magyar közönség sem fog csalódni, május 11-én.