A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága. Jómagam leginkább pogácsába szeretem, ám fontos, hogy gyűjtését szabályozzák, amit nem árt tudni. Legfontosabb szabályként tudnod kell, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjtened azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról interaktív erdőtérképen is tájékozódhatsz a NÉBIH honlapján.
a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.
Medvehagyma a Mecsekben, Orfű közelében 2019. március. MTI/Sóki Tamás
A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Szóval, ha piacon veszed könnyen kiszúrhatod, hogy becsületes kofával van dolgod, illetve friss hazai medvehagymát veszel, netán külföldi, kevésbé jó minőségűt, nem árt figyelni!
Leszedett medvehagyma egy kosárban a Mecsekben, Orfű közelében 2019. március. MTI/Sóki Tamás