Te + Én

Beteggé tesz a sok veszekedés

A következő vitánál gondolj arra, hogy ez se neked, se a partnerednek nem tesz jót. És nem csak a kapcsolatotokra veszélyes minden egyes vita, hanem az egészségetekre is.

A Journal of Marriage and Family című lapban – néhány éve – megjelent egy kutatás. A tudósok 1681 önkéntes segítségével vizsgálták meg a házasság és az egészségi állapot kapcsolatát. A megkérdezetteknek először 11, a kapcsolatukkal összefüggő kérdésre kellett válaszolniuk. A tudósok elsősorban olyan kérdéseket feszegettek, hogy a párok tagjai mennyire értik egymást, milyen gyakran szerveznek közös programokat, és hogy mennyire érzik szeretve és megbecsülve magukat. A résztvevőknek ezt követően 13, a féltékenységgel, feszültséggel és hűtlenséggel kapcsolatos kérdésre is válaszolniuk kellett.

Fotó: iStock.com/oneinchpunch

Fotó: iStock.com/oneinchpunch

Mindeközben a tudósok egészségi állapotuk szerint is beosztották őket a kiváló, jó, átlagos és rossz egészségi állapotú csoportokba. 18 és 39 év közöttiekre, valamint a 40 és 55 év közöttiekre osztották a vizsgált személyeket. Bár a fiatalabb csoportban lévő párok általánosságban jobb egészségnek örvendtek. Azok, akik jó házasságban éltek az idősebb korosztályból is szép eredményeket produkáltak.

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Fotó: iStock.com/Wavebreakmedia

Pszichológusok szerint a boldogság és az egészség szorosan összefügg, míg a boldogtalanság beteggé tehet. A folyamatos gondokon való tépelődés, a veszekedések, a féltékenységek, a gyanúsítgatások elsősorban gyomor-, és szívproblémákkal jelentkezhet. De kimutatható a magas vérnyomás és akár a cukorbetegség is – ez utóbbi főleg azoknál, akik a stresszt evéssel vezetik le. Bár veszekedés közben nem azzal foglalkozik az ember, hogy saját magát, és a teste reakcióit figyeli, de egyszer érdemes. Ahogy kipirulsz, ahogy emelkedik a hangod, vagy rád tör a sírás, ezek is már tünetek lehetnek, hiszen nem csak a lelked, hanem a tested is rosszabb állapotba kerül.