Otthon

Ahol csak a világ legjobbjainak van helye

1888 óta a magazin minden egyes száma ámulatba ejti az embereket

A National Geographic ebben az évben is megrendezi fotóversenyét.

A mezőny, mint mindig, nagyon erős, itt a világ legjobbjai versengenek egymással.

Mi az, hogy jó fotós, mi az, hogy jó kép? Mutatok egy pédát.

(Fotó: David Edgar, forrás: Feedsport)

(Fotó: David Edgar, forrás: Feedsport)

A kép készítője, David Edgar azt mondja erről a felvételről, hogy a bálna és ő szinte összebarátkoztak, mielőtt elkattintotta volna a gépét. A bálna egészen közel úszott hozzá, és a szemébe nézve vizsgálódott. A fotós gépe lencséjét félig a víz alatt, félig a víz fölött tartotta, így készült a képe a Csendes-óceán déli részén, Tongatapu partjaihoz közel.

A kép tetején a csónak, amellyel a fényképész és barátai az óceáni kirándulásra indultak. Tetjéről, kapitányuk, Loni néz a bálna barátságos, ám így is rettentő szájába.

Ilyen pillanat nem sok van az életben, azt hiszem. Én egészen biztosan ott pusztultam volna infarktusban, és ha előtte meg is nyomtam volna az exponáló gombot, a képet már csak a síromra tehették volna.

Mindig sejtettem, hogy kemény lehet ennek a magazinnak dolgozni, de hogy ennyi lélekjelenlét kelljen hozzá…

Ennél sokkal veszélytelenebb, mégis megindító hangulatú képet készített Christopher Markisz, San Franciscoban, ahogy az esti szél a tenger felett lebegő párát átlibbenti a Golden Gate-hídon.

(Fotó: Christopher Markisz, forrás: Feedsport)

(Fotó: Christopher Markisz, forrás: Feedsport)

A sort a végtelenségig lehetne folytatni jobbnál jobb képek bemutatásával. De, végül is nem szükséges, hiszen tudod, hol találhatod meg őket.

Amiért mindezt szóbahoztam, az a csodálat és tisztelet, ahogyan ez a lap 1888 óta figyelemmel kíséri világunkat. Az első példány – digitális változatban – megvan nekem is, egy riport van benne arról, hogy Párizsban valami nagy-nagy tornyot építenek éppen…

A National Geographic Magyarországon, Budapesten is gyakran jár, és legalább évtizedenként bemutatja, hogyan alakul hazánk élete. A szöveg mindig, több mint 130 éve higgadt és elfogulatlan, a képek pedig olyan káprázatosak, mint a fenti két példa.

Felírnám depresszió ellen.

*A címlapképen Paul Rozek Guatemalában készült fotója látható, amelyen Antigua városának Santa Catalina diadalíve, mögötte a La Horqueta vulkánkomplexum egyik csúcsa látható.