Egészség

Az egészséges étkezés 5 alapszabálya

A híres kínai mondás szerint annak, amit megeszel a fele a tied, a másik fele az orvosoké. A modern orvostudomány korszerű műszereivel is igazolta ezt az állítást.

Egészségünk valóban azon is múlik, hogy mit eszünk.

Az egészséges étkezés nem jelent éhezés, nem jelenti azt, hogy íztelen ételeket fogyasztunk. Egészségesen is lehet finoman, bőségesen étkezni. Ehhez tulajdonképpen, csak öt alapszabályt kell betartani.

shutterstock_598749548

1. Igyekezz az egész színpalettáról zöldségeket, gyümölcsöket válogatni. A szivárvány minél több színét fel tudod vonultatni tányérodon, szervezeted annál biztosabban hozzájut a szükséges tápanyagokhoz. Egyél belőlük legalább napi öt adagot akár frissen, akár fagyasztva, akár befőttként, de az aszalt gyümölcs nem számít.

2. Csökkentsd a telített zsírok bevitelét. Fogyassz kevesebb zsíros húst, például kolbászt, szalámit. Óvakodj a zsíros sajtoktól is!

3. Válassz telítetlen zsírsavakban gazdag olajakat, olívaolajat és repceolajat.

4. Egyél finomítatlan szénhidrátokat, teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát, gabonapelyheket, barna rizst.

5. Figyelj a sóbevitelre. Se főzéskor se az asztalnál ne sózd az ételeket. Ízesítésre használj fűszernövényeket, citromlevet és fokhagymát. Kerüld az olyan erősen sózott élelmiszereket, amilyen a szalonna, a chips, vagy a füstölt hal.