Kultúra

Magyar Rhapsody Projekt: klasszikusok jazzesítve

Lehet, hogy a zenebarátoknak Erkel operájának cselszövő kórusa bossanovában meglepő ötletnek tűnik, de a Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze minden megszokottra rácáfol.

A napokban jelent meg a Bársony Bálint Sextett legújabb nagylemeze, a Magyar Rhapsody Projekt, amely klasszikus zeneszerzők magyar témájú műveit mutatja be jazz és világzenei átiratban. Az egyedi hangzásvilágú album éppen azt is bizonyítja így be, hogy a klasszikus zeneszerzők nagy művei minden zenei világban életre kelthetők.

A Magyar Rhapsody Projekt új lemezzel jelentkezett

Új lemezzel jelentkezett a Bársony Bálint Sextett

Bársony Bálint Artisjus és Fonogram díjas szaxofonművész, zeneszerző és alkotótársai (Elek Norbert – zongora, Rieger Attila – gitár, Tar Gergely – ütőhangszerek, Máthé László – nagybőgő, Végh Balázs – dob) nem először találkoztak a feladattal, hogy klasszikus művekből jazzes, világzenei átiratot készítsenek, hiszen korábban Lőrinczy György művészeti menedzser már felkérte őket, hogy a huszonöt legismertebb operettslágert hangszereljék át.

Megszületett a Swingoperett című produkció, amely a mai napig sikerrel fut. Az ötlet aztán továbbfejlődött, és néhány éve a Magyar Rhapsody Projekt keretében olyan nagy zeneszerzők magyar témájú műveinek adtak új hangzást, mint Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán vagy éppen Brahms.

Bársony Bálinthoz egyébként a népzene is közel áll: az első népzenei munkájában, a Tűztáncban, amely Zsuráfszky Zoltánnal és a Honvéd Táncszínházzal valósult meg néhány éve, régi népdalokat hangszerelt át, így a Magyar Rhapsody Projektben is helyet kaptak népdalgyűjtésből született klasszikus művek átdolgozásai.