Kultúra

Anna remekül gyilkol - filmajánló

Vannak férfiak, akiknek mániájuk, hogy egy nő lehet kőkemény gyilkológép és szupermodell egyszerre. Luc Besson francia rendező pont egy ilyen férfi. Itt az új mozija!

1991 olyan régen volt, hogy számolni sem érdemes, hány éve mutatta be Luc Besson francia rendező Nikita című filmjét. A hatás elementáris volt, a megközelítés, az a képi világ, amit erőszakból ránk mért – sokkoló. És mégis, mindazonáltal egy nagyon is szerethető film született. Akik akkor látták (és persze tetszett nekik) Besson rajongókká váltak. Tehetett bármit, rendezhetett gyengébb filmeket – Nikita örökre beégette magát a filmvásznakra.

És most, na jó, kiszámolom, 28 évvel Nikita után, megszületett Besson új válasza az erőszakos, gyilkológépnek kiképzett női Mata Harikra – aki az Anna nevet kapta a keresztségben.

Anna mindent tud, amit egy férfi bérgyilkos tudhat. Anna mindent tud, amit egy végzetesen szép modell lánynak tudnia kell a kifutók világában. De van valami, ami Annát kiemeli a hasonló karriert befutó nők közül – a csillogó értelem, tudás és kreativitás. Ez lesz az ő igazi fegyvere, ezzel nyeri majd a végső csatát, nem a fizikai erejével.

Anna szerepében Sasha Luss (Fotó: Freeman Film)

Anna szerepében Sasha Luss (Fotó: Freeman Film)

Történetünk Moszkvából indul Párizsban folytatódik, és folyamatosan, idősíkokon át ugrál jelenből a múltba, onnan meg vissza. Hogy mindent értsünk, hogy mindent lássunk. Besson megteszi nekünk a szívességet, hogy nem kell nyomoznunk, vadul gondolkodnunk a megoldásokon, csak figyelnünk. Feszülten. Mert azért bőven lesz mire, bőven lesznek olyan csavarok, amire nem számítunk. Lesznek kemény jelenetek, erős képek, nem véletlen, hogy 18 éven felülieknek szól a korhatár. De ez a brutalitás helyenként akár fricska is lehet a női szupersztárok világának. Mert valljuk be, tényleg elég vicces, ahogy már szinte nem is darab-, hanem kilószámra hullanak Anna körül az áldozatok.

Anna persze nem öncélúan gyilkol, nem pszichopata, hanem KGB-ügynök. Olyan ügynök, akinek semmi más vágya nincs, minthogy kitörjön abból a szomorúan szürke világból, ahol előtte élt. Ezért vállalja a küldetéseket, ezért megy bele a legkeményebb alkukba. Mert van egy ígérete. S ha teljesíti a rá mért feladatokat, hát eljuthat odáig…

Az ígéret pedig nem mástól, mint a kém-bérgyilkos világban már oly otthonosan mozgó Helen Mirren formálta Olgától érkezik. Egy olyan nőtől, akinek azért lehet hinni. Szemben azokkal a férfiakkal, akik csak felhasználnák Anna képességeit – a saját javukra.
Azért ejtsünk szót a férfiakról is. Mert tegyenek bármit is, ígérjenek, kössenek alkut, hazudjanak – zseniálisan teszik mindezt a filmben. Luke Evans és Cillian Murphy az orosz és amerikai kémfőnökök játszmája és játéka figyelemre méltó.  Murphy hideg, acélos tekintete, Evans markáns, férfias arca – egyszerűen lenyűgöző. Ráadásul helyenként még a humor is felcsillan, sőt Besson talán egy kicsit üzen is az amerikai kémfilmek alkotóinak – gyerekek, vicc ez az egész címmel.

Anna jó választás lesz mindazoknak, akik kitartóan vallják: egy nő ereje jóval a dekoltázsa fölött kezdődik. Hogy ésszel, taktikával és helyenként csöpp naivitással bármi elérhető.

ANNA akcióthriller (119 perc)
Szereplők: Sasha Luss, Helen Mirren, Luke Evans és Cillian Murphy
A filmet a Freeman Film mutatja be, július 18-tól vetítik a hazai mozik.