Kultúra

A nyomorultak világhírű rendezője Miskolcon veszi át az életműdíját

Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas Bille August, dán rendező a CineFest idei egyik díszvendége és életműdíjasa. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 13-án kezdődik.

Bille August nevéhez fűződnek olyan hatalmas nemzetközi elismerést és díjesőt hozó filmek, mint a Hódító Pelle (1987), az Ingmar Bergman forgatókönyve alapján készült Legjobb szándékok (1992), valamint a világsztárokat felvonultató A nyomorultak (1998), és a Kísértetház (1993) című filmek. A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját a nyitónapon, szeptember 13-án adják át a dán rendezőnek, majd a fesztivál nyitófilmjeként éppen A nyomorultak című alkotását vetítik le.

A film Victor Hugo A nyomorultak című klasszikusa alapján készült Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével. A nagyszabású történelmi drámát hazánkban annak idején mozikban nem mutatták be, így a hazai közönség végre úgy láthatja a filmet, ahogy azt Bille August eredetileg megálmodta.

A dán rendező mindent elért a filmes szakmában Fotó: Sam Emerson

A dán rendező mindent elért a filmes szakmában Fotó: Sam Emerson

A rendezőről érdemes tudni, hogy eredetileg operatőrként végzett Stockholmban, majd 1973-ban a Dán Filmművészeti Főiskolán is diplomát szerzett. 1978-ban a Mézeshetek című film hozta meg számára a rendezői és forgatókönyvírói ismertséget. A nemzetközi elismeréseket – az 1988-as cannes-i Arany Pálmát, az 1989-es Golden Globe-ot, és legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat – a XIX. században játszódó, dániai svéd emigránsok történetét feldolgozó Hódító Pelle hozta meg Bille August számára.

cinefest

Ezt a filmjét is láthatja a közönség a filmfesztiválon, ráadásul a vetítést közönségtalálkozó is követi, Bille August részvételével.