Gyereknevelés

Mennyibe kerül az iskolakezdés – de tényleg?

Változóak a családok iskolakezdési költési szokásai. A harmaduk 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, valamivel kevesebb mint 30 százalékuk 10-15 ezer forintot, míg az ötödük akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani a Vatera saját felhasználói körében végzett felmérése szerint.

Csak minden tizedik család hozza ki 10 ezer forint alatti összegből a kötelező iskolaszer-vásárlást, és ugyanennyien vannak azok is, akik több mint 40 ezer forintot áldoznak rá. Az arányok egybevágnak az online piactér két évvel ezelőtti hasonló kutatásának eredményével, tehát a szülők stabilan ugyanazt az összeget szánják az évkezdésre a közlemény szerint.

Fotó: iStock.com/seb_ra

Fotó: iStock.com/seb_ra

A beszerzendő eszközök negyedét a családok már interneten vásárolják meg. Sokan a nyár elejétől folyamatosan, vagy a szünidő közepén szerzik be a listán szereplő cikkeket, 44 százalék viszont az utolsó pillanatra hagyja a bevásárlást. A családok nagy része vásárol használt termékeket is az iskolakezdési időszakban.

Fotó: iStock.com/VYCHEGZHANINA

Fotó: iStock.com/VYCHEGZHANINA

Dobd piacra!

Egyre többen adják el feleslegessé vált holmijaikat iskolakezdés előtt a Vatera tájékoztatása szerint. Míg 2017-ben a válaszadók negyede próbálta értékesíteni a már nem szükséges eszközöket, a friss kutatás szerint már a válaszadók harmada tesz így. Még használható iskolatáskát, tornaórához kapcsolódó felszereléseket, régi tolltartókat árulnak így.