Közélet

Kiverte a biztosítékot a környezetvédőknél a dobozolt svájci levegő

Nagy kereslet van Thaiföldön a dobozban kapható svájci levegőre. A levegő árusítása – merthogy valóban erről van szó – valószínűleg jó üzlet, de ökológiai-etikai megközelítésben leveri a lécet.

Dobozba zárt alpesi levegőt szállít a Swiss Air Deluxe Ázsiába, azon belül például Thaiföldre – csaknem 20 ezer kilométeres távolságra. A környezetkárosító áruszállítás ellen küzdő Alpok-Kezdeményezés nevű civil szervezet az exportot „különösen abszurd szállítás” díjra jelölte.

A dobozolt svájci levegőn kívül ökológiai szégyendíjra jelölte az egyesület a Migros áruházláncot is, az 1500 (!) kilométeren át utaztatott norvég ásványvíz árusításáért. Versenyben van a kétes értékű díjra az Aldi áruházlánc is egy olyan holland sertéshúsféleség miatt, amelyet Olaszországban dolgoznak fel, majd Ausztriában csomagolnak, mielőtt a svájci boltokba kerül.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Swiss Air Deluxe azzal „védekezett” – idézi az MTI a céget –, hogy „a tüdőre, a szívre és potenciára is jótékony hatást gyakorló” svájci alpesi levegőt Ázsiába kihasználatlanul visszatérő hajókon szállítják, másfelől reklámot csapnak Svájcnak mint márkanévnek. A dobozos hegyi levegőt egyfajta légzőmaszkkal vehetik magukhoz a szennyezett levegőjű ázsiai nagyvárosok lakói.

A Voss norvég ásványvíz importjával „vádolt” Migros szerint az általa árusított ásványvizek 60 százaléka hazai forrásokból származik, az Aldi pedig védekezésképpen azt közölte: igyekszik úgy megszervezni a logisztikát, hogy a lehető legkevesebb szállítóeszközre legyen szükség.