Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Csillagok

Mennyire passzolt személyiségük kedvenc írónk, költőink csillagjegyeihez?

Sokan nem hisznek igazán a horoszkóp személyiségformáló hatásaiban, azonban érdemes megvizsgálnunk néhány legendás művész – azon belül is az írók-költők – csillagjegyét, és talán tisztább képet kapunk.

A következőkben felsorolt művészek életrajzát talán a legtöbben ismerjük, legalábbis valamennyire biztosan. Azon viszont nem sokan szoktak gondolkozni, hogy ezek a író- és költőgéniuszok milyen csillagjegy alatt születtek, és ez mennyire befolyásolta karrierjüket, személyiségüket, inspirációjukat vagy stílusukat.

Fotó: iStock.com/Nomadsoul1

Fotó: iStock.com/Nomadsoul1

József Attila – Kos

Költőóriásunkat senkinek nem kell bemutatni, hiszen gyönyörű versei mellett tragikus magánélete is ismert. József Attila a Kos csillagjegyben született, ez pedig igen árulkodó. A Kosok rendkívül szenvedélyesek, fejjel mennek a falnak, makacsok, és elképesztően kalandvágyóak. Hamar ráunnak a dolgokra, hogy új mánia után nézhessenek. Ezek a dolgok tűpontossággal illenek a költő viharos életére. Elég, ha csak koránt sem egyszerű szerelmi életére gondolunk. Az ő esetében a tűz jegyűekre tipikusan illő tulajdonságok nyilván sokkal szélsőségesebben és végletesebben jelentek meg, köszönhetően mentális betegségének is. A Kosok igen nehezen tudják megfékezni indulataikat, a siker csúcsa és a mély hullámvölgyek között bármi előfordulhat náluk:

„Bajszom mint telt hernyó terül

elillant ízű számra szét.

Fáj a szívem, a szó kihül.

Dehát kinek is szólanék.”

Ady Endre – Nyilas

Ady Endre – tűz jegyéhez illően – híres volt szenvedélyességéről és az érzelmek széles skálán való megéléséről, amire a legkézenfekvőbb példa egyik legfantasztikusabb verse, az Elbocsátó szép üzenet, amely talán a magyar irodalom egyik legkreatívabban, leggyönyörűbben, egyben legkegyetlenebben megfogalmazott szakítóverse, amit jól tükröz a mű utolsó két sora:

„Általam vagy, mert meg én láttalak

S régen nem vagy, mert már régen nem látlak.”

A Nyilasok köztudottan imádják az élet örömeit, odavannak a szórakozás minden formájáért, Adyról pedig jól tudható, hogy nem vetette meg a szórakozást, az italt és a nőket.

Fotó: iStock.com/bowie15

Fotó: iStock.com/bowie15

Dosztojevszkij – Skorpió

Az orosz íróóriás élete koránt sem volt sétagalopp, hiszen a játékszenvedélytől kezdve a vesztőhelyig – ahonnan az utolsó pillanatban menekült meg – mindent átélt és elszenvedett. Skorpióhoz híven igen erőteljes volt a fantáziája, akár intim, akár szerelmi témákban, írásaiból pedig az is kiderül, hogy Dosztojevszkij maga elképesztően mély érzésű, érzékeny és igen könnyen megbántható ember volt. A Skorpiók nem felejtenek, és igen bosszúállóak tudnak lenni, amivel saját igazságukat akarják bizonyítani. Elég, ha csak megemlítjük egyik legendás művét, a Bűn és bűnhődést, ahol a főszereplő Raszkolnyikov az egész világ által érzi felhatalmazva magát arra, hogy igazságot szolgáltasson, ezért adja a fejét gyilkosságra.

Bertolt Brecht – Vízöntő

Brecht a 20. század drámairodalmának úttörője volt, hiszen felrúgta mindazokat a szabályokat, amelyek addig jellemzőek voltak. Az író leginkább különcségéről volt ismert, de honnan is ismerős ez a szó? Hát persze hogy a Vízöntőkkel kapcsolatban szoktuk hallani! Az addigiakkal ellentétben az író célja a közönség elidegenítése volt, az igazság keresése, és talán egy kis meghökkentés is, csak hogy ne illjenek bele a megszokott sémába karakterei. Vízöntőkhöz kítűnően passzoló érdekesség, hogy egyik kultikus darabjában, A szecsuáni jólélekben éppen egy prostituált lesz az egyetlen jó lélek, akiket a könyvben szereplő három isten keres. Brecht tehát imádott mindent, ami más, ami eltér, amit még senki nem csinált előtte, így kimondhatjuk, hogy tipikus Vízöntő volt.