Egészség

Csak három napot tolerál a főnök – Félig gyógyultam meg, biztos, hogy menjek dolgozni?

Egy olvasónk keresett meg minket az alábi levéllel. Szívesen találkoztunk is volna vele, de újra megbetegedett. Nem csoda, hiszen az előző betegségét se heverte ki.

„Igazából azért írtam nektek, mert egészen biztos vagyok abban, hogy sokan járunk egy cipőben. Irodai munkát végzek, egy nagy közös térben zajlik a munka. Nincsenek válaszfalak, a mosdó szűkös, és a szintén szűk konyhában is csak kerülgetjük egymást a kollégákkal. Pár hete felütötte a fejét az irodában valami lázas, influenzaszerű betegség, ami a gyengébb immunrendszerrel rendelkező kollégákat gyorsan ledöntötte a lábukról. Engem is. Annak rendje és módja szerint otthon maradtam három napot, kúráltam magam, ahogy kell, de a három nap kevés volt ahhoz, hogy magamhoz térjek.

De tudom, hogy három nap az, amit ‘tolerál’ a közvetlen felettesem. A három napon túli betegségek már jelzésértékűek számára, és ugyan nem állítom biztosra, hogy listázza ezeket valahol piros filctollal, azért mindenki tudja, hogy a ‘sokat’ betegeskedő vagy a három napnál hosszabban beteg munkatársakat megjegyzi magának. Be-beszól nekik, és tuti, hogy jutalomosztáskor hátra kerülnek, leépítéskor meg előre.

Éppen ezért, hiába folyt még az orrom és ment el a hangom teljesen, NEM MERTEM három napnál tovább otthon maradni. Pedig tényleg szörnyen éreztem még magam, és mázsányi papír zsebkendővel, orrcseppel, nátha elleni porokkal felszerelkezve ugyan, de elindultam a munkahelyemre. Igaz, a lázam addigra elmúlt. Itt meg is állhatna a történet, gondolom, eddig is sokan magukra ismernek, sokan vagyunk azok, akik nemcsak a betegséggel küzdenek, de attól is, hogy a betegség miatt megjegyzik, megbélyegzik őket, és rettegnek attól, hogy leveri őket a lábukról a láz… mert akkor, úristen, mi lesz? Nem szabad gyengének mutatkozni.

Fotó: iStock.com/Deagreez

Fotó: iStock.com/Deagreez

Bennem merültek fel kérdések, és szeretném megosztani ezeket veletek:

  • Jó az nekem, ha félig még betegen csatasorba állok, és esetleg egy szövődményt is összeszedek, mert nem volt még elég erős a szervezetem?
  • Jó az nekem, ha legyengült immunrendszerrel más típusú vírussal is találkozom, mint ami megbetegített?
  • Jó az bárkinek a közlekedésben, ha én félig még betegen, náthásan utazom?
  • Jó az a kollégáknak, ha megfertőzöm őket?
  • Jó az nekem, ha félig még betegen pocsék teljesítményt nyújtok a munkahelyemen?
  • Jó az a munkáltatómnak, ha félgőzzel tudom csak végezni a munkám?
  • Jó az a közösségnek, ha én nem nyújtom azt a munkában, amit egészségesen nyújtanék?
  • Jó az nekem, hogy félnem kell, alulértékelnek majd az évközi vagy év végi értékeléseken?
  • Jó az nekem, hogy alárendelem magam egy olyan ‘kisfőnöknek’, aki rosszul értelmezi a főnöki posztot, és hatalmaskodik felettem (is).
  • Jó az nekem, hogy a gyerekem ezt a magatartást látja, az ezzel kapcsolatos, szűkölő félelemmel teli vagy dühös kommunikációt hallja, és ezt a mintát sajátítja el?
  • Jó az nekem és neki, hogy később majd ő is félni fog attól, hogy felvállalja reális szükségleteit?
  • Jó az nekem vagy a családomnak, hogy félig betegen utazom, gyógyulok, és utána otthon adom ki a feszültséget?
  • Jó az nekem vagy a családomnak, hogy nagyon rövid idő alatt újra megbetegszem?
  • Jó az a munkáltatómnak, ha az eredetileg szükséges 5 nap helyett akár nyolc napra is kiesem a munkából?
Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

Fotó: iStock.com/CentralITAlliance

Férfiként, lehet, kicsit könnyebb a helyzet, de nőként, pláne anyaként sokszoros a ‘veszedelem’, hiszen a helyzet dettó a gyerekek esetén. Hányan és hányszor küldjük iskolába, közösségbe a csak félig gyógyult gyereket, mert nem merünk több napot a gyerek ápolására ‘kivenni’!

Azt hiszem, nem csak engem bánt ez a dolog. És igen, én nem szeretnék félig még betegen dolgozni. Szerintem a lábadozás ideje az még jár a szervezetnek. Nem nekem: a szervezetemnek, az immunrendszeremnek, hiszen akkor nyeri vissza erejét, védekezőképességét, akkor tölti újra a lemerült elemeket. Akkor leszek csak képes kivédeni a következő betegséget. De így védtelennek érzem magam. És folyamatosan beteg vagyok. És nem, ez nem jó nekem.”