Egészség

A tudomány szerint a rendszeres mozgás lehet az önbizalom kulcsa

Ha sokat edzünk, természetes, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben – hiszen jobban is nézünk ki, ledobjuk a felesleget, és megjelennek az izmaink is. De a tudomány szerint a rendszeres mozgás a külsőségeken kívül is segít az önbizalmunkban, mind hosszú távon, mind az azonnali boldogsághormonok sokasodásával.

A testedzés pozitív hatásait nem győzünk kihangsúlyozni – nem is csoda, hiszen az emberi test a mozgásra, futásra, mászásra fejlődött ki, nem arra, hogy egész nap üljünk egy íróasztal mellett. Ha nem mozgunk eleget, komoly egészségügyi problémáink adódhatnak, amelyeket könnyen megelőzhetünk az aktív életmóddal. Nem arra gondolunk, hogy mindenkinek maratonokat kell futnia, vagy ötven húzódzkodást csinálni minden nap, hanem arra, hogy igenis keljünk fel a kanapéról, és sétáljunk, kocogjunk, jógázzunk, vagy csináljunk bármi olyat, amit élvezünk is.

Fotó: iStock.com/fizkes

Fotó: iStock.com/fizkes

Kutatók szerint nemcsak a testi, de a lelki egészségünknek is nagyon jót tesz a rendszeres testmozgás.  Ha edzünk, a szervezetünkben megemelkedik a boldogsághormonok szintje, ez már az első öt percben olyan pozitív változásokat hozhat, amitől kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat. Csakhogy nem kizárólag rövidtávú, de hosszú távú következményei is vannak a rendszeres mozgásnak: bizonyítottan csökkenti a szorongást, enyhíti a depressziót, és hozzájárul, hogy egészséges önbizalmunk legyen. Mindez független attól, hogy mennyire vagyunk izmosak vagy vékonyak, tehát nem maga a külső számít, hanem a mozgás pozitív hatásai.

A kutatások szerint azok, akik fél évig rendszeresen mozogtak, sokkal magasabb önbizalomról és önértékelésről számoltak be, mint azok, akik egyáltalán nem vagy csak néha-néha edzettek. Ahogyan pedig növekszik a rendszeres mozgással töltött idő, annál nagyobb hatással van az önbizalmunkra.