Egészség

Így enyhíthetjük a pánikroham tüneteit

Aki élt már át pánikrohamot, valószínűleg úgy írná le, mintha vége lenne a világnak – legalábbis az övének. És kétségkívül mindent megtenne, hogy elkerülje a jövőben.

Sajnos nincs egy bevált recept erre nézve, hiszen mindenkinek más segíthet, azonban az alábbi módszerekkel érdemes egy próbát tennünk, ha legközelebb megint hatalmába kerítene ez a borzalmas állapot.

Lassítsuk és mélyítsük a légzésünket

A pánikroham során talán az egyik legrosszabb érzés, hogy olyan, mintha nem tudnánk lélegezni. Pedig valójában tudunk, és valahogyan ezt kéne tudatosítani magunkban. Ilyenkor koncentráljunk a lélegzetvételekre, a levegőre, ahogy áramlik be az orrunkon át, és ahogyan kiáramlik a testünkből. Fókuszáljunk a mellkasunk emelkedésére, és próbáljuk ne kapkodni a levegőt, hanem lassan beszívni, megérezni, hogy valójában tudunk lélegezni.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Tudatosítsuk magunkban, hogy épp pánikrohamunk van

Persze nagyon nehéz ilyenkor egyáltalán gondolkodni is, mégis fontos lenne, hogy meggyőzzük magunkat, nem szívrohamunk van éppen, és nem is haldoklunk, hanem egy pánikrohamon megyünk keresztül. A felszabaduló adrenalin okozhat fizikai tüneteket, de nem vagyunk veszélyben, még ha úgy is érezzük.

Koncentráljunk az érzékelésünkre

Mint amikor rémálmunk van, és szeretnénk felébredni, az érzékelésünk megfigyelése pánikroham esetén is segíthet újra kapcsolatot teremteni a valósággal. Csípdessük, öleljük meg magunkat, tegyünk a kezünket hideg víz alá, hogy megérezzük a fagyosságát a bőrünkön. Ez a külső érzékekre irányíthatja a figyelmünket a belső szorongás helyett.

Emlékeztessük magunkat, hogy elmúlik

A pánikroham maga a földi pokol. Úgy tűnhet, hogy soha nem ér véget, pedig véget fog. Ha képesek vagyunk rá, ismételgessük magunkban vagy akár hangosan, hogy mindjárt elmúlik. Higgyünk benne, hogy nemsokára kijövünk belőle.