Egészség

5 dolog, amit ne kenjünk az arcunkra a bőrgyógyászok szerint

Rengeteg otthoni szépségápolási módszerről olvasni, és mi is rajongunk jó néhányért, azonban vannak olyan tiltólistás dolgok, amelyeket inkább sose kenjünk az arcunkra a bőrgyógyászok szerint.

Ásványi olajok

A növényi olajokkal szemben az ásványi olaj ( mint például a paraffinolaj) réteget képez a bőrön, nem hagyja lélegezni azt, eltömíti a pórusokat, és meggátolja a méreganyagok távozását. Ez pattanásokhoz, mitesszerekhez és egyéb bőrproblémákhoz vezethet, ezért mindenképpen kerüljük!

Kézmosó szappan

Szuper arctisztító kézműves szappanokat lehet kapni, azonban a kézfertőtlenítésre szánt szappanokkal ne mossuk le az arcunkat, ugyanis azok értékes anyagokat is eltávolítanak, és radikálisan csökkentik a bőr nedvességtartalmát. Az eredmény pedig száraz, feszülő, sérülékeny arcbőr.

stocksnap.io/María Victoria Heredia Reyes

stocksnap.io/María Victoria Heredia Reyes

Alkoholtartalmú bőrápoló termékek

Alaposan nézzük át az összetevők listáját, ha bőrápoló terméket választunk, ugyanis az egyes készítményekben található alkohol nem csupán kiszárítja és irritálja a bőrt, de olyan problémákat is okozhat, mint az ekcéma, az akné vagy a rosacea. Bőrgyógyászok azt javasolják, inkább vízbázisú termékeket keressünk.

Sampon

A bőrgyógyászok gyakran hallanak olyan történeteket, hogy valaki végső, S.O.S. megoldásként hajsamponnal mosott arcot, mert nem volt otthon semmi egyéb kozmetikai termék – a samponok olyan felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek remekül eltávolítják a szennyeződést, felesleges olajat és elhalt hámréteget a hajszálakról, a bőrünk számára azonban túl durva.

Illatosított készítmények

Habár nagyon jóleső egy kellemes, gyümölcs- vagy virágillatú krémmel bekenni az arcunkat, a bőrgyógyászok azt javasolják, kerüljük a túlzottan illatozó termékeket. Az illatanyagok ugyanis irritációt, allergiás tüneteket válthatnak ki, valamint pattanásokat okozhatnak.