Egészség

3 ok, amiért soha ne hagyjuk ki a reggelit

Nem hiába mondja mindenki, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés: komoly érveink vannak amellett, hogy még véletlenül se hagyjuk ki a nap első étkezését. Még akkor is érdemes valamit enni felkelés után egy órán belül, ha egyébként nem vagyunk éhesek – el is mondjuk, hogy milyen előnyei vannak a reggelizésnek.

Hozzájárul a fogyáshoz

Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy azok az emberek, akik óriásit reggeliznek, vékonyabbak – nem vicc, közvetlen kapcsolat van a reggelizés és a fogyás között! Azok azonban, akik kihagyják a reggelit, nehezebben tartják meg az egészséges súlyukat, és sokkal többet kell tenniük azért, hogy fogyni tudjanak. Persze ez csak arra vonatkozik, ha valaki nagy, egészséges és vitaminokban gazdag ételeket eszik – ha pizzát dobunk be reggelire, valószínűleg elvesznek ezek a pozitív hatások.

Fotó: iStock.com/Lilechka75

Fotó: iStock.com/Lilechka75

Felpörgeti az anyagcserénket

Alvás közben az anyagcserénk nagyon lelassul – nem csoda, hiszen kevésbé van rá szükségünk abban a 7-8 órában, amíg pihen a szervezetünk. Reggel azonban ismét szükség van arra, hogy egy kicsit felturbózza magát, ebben pedig rengeteget segíthet az, ha rögtön eszünk valamit, ha felkeltünk. Minél tovább hagyjuk a szervezetünket éhezni, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkezd raktározni, mert azt hiszi, hogy nem fog élelemhez jutni. Ezért a felkelés utáni egy órában próbáljunk meg valami egészségeset fogyasztani.

Kevésbé leszünk éhesek napközben

Bár úgy tűnhet, hogy reggelizés után hamar éhesek leszünk, az igazság az, hogy napközben sokkal kevesebb ételt veszünk magunkhoz akkor, ha reggelizünk egy fehérjében és zsírokban gazdag, egészséges ételt. Így az ebédünk és a vacsoránk is egészséges méretű és összetételű lesz, és nem fogunk falásrohamokba menekülni napközben. Együnk nagy reggelit, és a többi étkezésünk legyen kicsit kisebb.