Egészség

Így csempésszük be a kardiót az életünkbe, ha nem futhatunk

Kétségkívül a futás a legnépszerűbb kardió edzésmódszer, de vannak, akik nem futkorászhatnak vagy egészségügyi, vagy egyéb okokból (na, jó, van, aki egyszerűen nem szeret futni – nekik is jól jöhet ez a cikk). Nem ez az egyetlen megoldás azonban, ha kardiózni szeretnénk – az alábbiakban felsorolunk pár helyzetet, amikor a futás nem opció, és azokat az ezdésfajtákat, amelyeket csinálhatunk helyette.

Ha megsérültünk – bicikli és úszás

Ha sportsérülésünk van, rengeteg edzésfajta kiesik. Persze ez attól is függ, hogy milyen sérüléssel rendelkezünk, de ha például futás közben szereztük, és már nem kell pihentetnünk, de futni még nem tudunk, próbáljunk ki olyan, alacsony intenzitású edzéseket, mint a biciklizés vagy az úszás. Az úszás akkor is jó, ha az ízületeinket kell kímélnünk. Persze közvetlenül sérülés után nem érdemes bármit is mozogni, inkább csak pihenjünk, de ha már az orvosunk szerint is mehet a menet, akkor próbáljunk ki a biciklizéshez és az úszáshoz hasonló sportokat, amelyek tökéletesen vezetnek vissza minket a mozgás világába.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Rossz az idő – irány az edzőterem

Ha esik az eső, vagy olyan meleg van, hogy nem érdemes kitennünk a lábunkat sem a hűvös szobából, akkor menjünk el edzőterembe. Nem muszáj futógépen futni, ha nem szeretünk, ugyanúgy ott van a szobabicikli, az elliptikus tréner, a lépcsőzőgép, vagy egyszerűen csinálhatunk magas intenzitású edzéseket, amelyek ugyanúgy felpörgetik a pulzusunkat, mint a futás. Egy edzőteremben ráadásul még a többiek is húznak minket, így kisebb az esélye, hogy elsunnyogjuk az edzéseket.

Utazunk – vigyünk ugrókötelet

Egy nyaralás közben nagyon jó kikapcsolódás lehet, ha futva fedezzük fel a környéket, de akadnak olyan utazások, amelyek esetében erre egyáltalán nincs lehetőségünk. Egy céges út során például gyakran arra van csak időnk, hogy gyorsan megvacsorázzunk a hotelszobánkban, vagy reggel egy kicsit felkeljünk korábban, de nem annyira, hogy hosszabb futásba vághatnánk. Ilyenkor vigyünk magunkkal ugrókötelet, ami egy kisebb táskában is elfér, nem kell cipelni, és remek kardiómozgásnak számít.