Egészség

Edzés, étrend, időjárás: a migrénes fejfájás meglepő hétköznapi okai

A közérzetünk, a mindennapi hangulatunk olyan kis dolgoktól is elromolhat, amiket észre sem veszünk, amik fel sem tűnnek a hézköznapi teendőink között. Egyszer csak arra eszmélünk, hogy nincs jó kedvünk, idegesek, feszültek vagyunk, esetleg – látszólag – minden ok nélkül fáj a fejünk. Csakhogy ezeknek a dolgoknak bizony megvan a maguk oka, csak jellemzően figyelmen kívül hagyjuk azokat. Mutatunk azonban néhány ötletet: ezek lehetnek a migrénes fejfájás meglepő hétköznapi okai.

Mindenekelőtt fontos leszögeznünk, hogy a fejfájással érdemes felkeresni az orvosunkat, hogy az alapos kivizsgálással és szakértő véleménnyel közelebb kerüljünk a migrén okához, illetve annak megszüntetéséhez. De ahhoz, hogy esetleg könnyebben felfedhessük a fejfájsunk okát, nem árt megismernünk néhány olyan hétköznapi helyzetet, amik könnyen okozhatnak akár migrénes fejfájást is az arra érzékenyek körében. Mutatunk néhány ötletet: ezek lehetnek a migrénes fejfájás meglepő hétköznapi okai.

Stressz, nyomás megszűnése

A stressz a migrén egyik „klasszikus” kiváltó oka, de a nagy nyomásnak kitett napok is könnyen okozhatnak fejfájást. Egyes kutatások szerint a nagyobb nyomás után is, amior megkönnyebülünk, mert végre megszűnt a feszültség, elkezdhet fájni a fejünk. Például vizsgák után vagy egy fontos és nagy projekt végeztével. A kutatók a hormonszint hirtelen változásával magyarázzák ezt a lehetőséget.

Fotó: iStock.com/twinsterphoto

Fotó: iStock.com/twinsterphoto

Egy nyugodt, átaludt szombati nap

Amikor egész héten korán kelünk, rendszeresen, közel ugyanabban az időben, és körülbelül ugyanakkor fekszünk le, de a hétvégén úgy érezzük, hogy végre van időnk és lehetőségünk arra, hogy tovább aludjunk – a megváltozott alvás- és ébrdenléti idő is okozhat extra feszültséget és fejfájást. A kutatások szerint a megszokotthoz képest túl rövid vagy túl hosszú alvás növelheti a migrén előfordulásának lehetőségét.

Az időjárás

Sokunknál előfordulhat, hogy csak utólag eszmélünk rá, hogy miért is fáj már megint a fejünk. A hideg, de főleg a meleg frontra sokan érzékenyek – amikor egyre közeleg a nagyobb meleg, megváltozik a hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom.

Nem megfelelő mozgásforma

Az edzés lehet áldás, de előfordulhat, hogy inkább átok, főleg, ha hajlamosak vagyunk a migrénre. Egy tanulmány szerint a heti háromszor 45 perces testmozgás akár csökkentheti is a fejfájás kialakulásának a lehetőségét. Viszont egyes beszámolók szerint az izzadás, a megváltozott testhőmérséklet, a fizikai erőfeszítés miatt is kialakulhat migrénes fejfájás – főleg, ha a szervezetünk nincs felkészülve az fokozott terhelésre.

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Fotó: iStock.com/Zinkevych

Gyógyszeres mellékhatás

A rendszeresen szedett gyógyszerekről, illetve azokról, amiket már évek óta szedünk például fog- vagy hasfájásra, fejfájásra, természetesen, minden bizonnyal tudjuk, hogy milyen mellékhatásai lehetnek ránk nézve. De akár ezek, akár egy újonnan beszedett gyógyszer mellékhatása is lehet a kellemetlen fejfájás – érdemes lenne megfigyelni, hogy lehet-e összefüggés a gyógyszer és a migrén között. Erről is mindenképp tájékoztassuk az orvosunkat.

Kalóriaszegény, édes ételek, édesítők

A mesterséges édesítőszerek összetevői is vezethetnek migrénhez az egyes megfigyelések szerint. Ugyanígy az alkohol és a füstült élelmiszerek is. A pontos kapcsolatot nem tudták még kideríteni a kutatók, de egyes elbeszélések szerint ezeknek az ételeknek, italoknak a fogyasztása után fejfájásról panaszkodtak néhányan. Vagyis ez valóban pusztán laikus megfigyelésnek köszönhető, hétköznapi oka lehet a migrénes fejfájásnak, viszont érdemes lehet odafigyelni az étrendünkre, mert könnyen lehet, hogy egyes ételek kiválhatják a kellemetlen migrént.