Egészség

Az európai gyerekek közül a dél-európaiak a leginkább elhízottak

A dél-európai országokban – Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson – a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, a legkevésbé elhízottak a tádzsik, a türkmén, a kazah és a dán gyerekek, míg a magyarok a középmezőnyben vannak az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint.

Az ENSZ szakosított szervezete honlapján tette közzé a gyermekkori elhízást 2008 óta figyelemmel követő programjának (Childhood Obesity Surveillance Initiative) az európai térségre vonatkozó előzetes adatait. Az 53 államot felölelő térség 38 országában mintegy 250 ezer 6–9 éves gyermek súlyát mérték meg és táplálkozási szokásaikat vizsgálták.

A legkövérebbek a gyerekek Cipruson, ahol mind a fiúk, mind a lányok 43 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Görögországban a fiúk 42, a lányok 38, Spanyolországban a fiúk 42, a lányok 41, Olaszországban a fiúk 42 és a lányok 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A legkevesebb kövér gyerek az európai térséghez sorolt Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Kazahsztánban (5–17 százalék), valamint Dániában (18 százalék) van. A magyar gyerekek a középmezőnyhöz tartoznak, a 6–9 éves fiúknak és lányoknak a 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Fotó: iStock.com/nailiaschwarz

Fotó: iStock.com/nailiaschwarz

Joao Breda, a WHO európai irodájának illetékese az elhízásról Bécsben zajló európai kongresszuson az adatokat ismertetve elmondta, hogy a magas arányok ellenére a dél-európai országokban sikerült csökkenést elérni az elhízott gyermekek arányában az előző mérések óta a probléma megoldását célzó jelentős erőfeszítésekkel.

Az illetékes szerint a probléma fő oka, hogy a dél-európai gyerekek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, sok cukrozott üdítőitalt és más édesített italt, valamint édességet fogyasztanak, sokat nassolnak, miközben alig mozognak.