Egészség

Napallergia és melegallergia keseríti meg sokak életét

Miközben a legtöbb allergia pollenek miatt tör az emberekre, vannak olyanok, akiknek a nyaruk nem emiatt pokol: nem tudnak kimenni a napra, mert a bőrük rögtön allergiás tüneteket produkál, néhányan pedig még magára a melegre is allergiásak.

A 36 éves Jennifer Hamley nyaranta álmatlansággal és fájdalmas bőrkiütésekkel küzd allergiája miatt, a 48 éves Angela Garvin pedig náthás tüneteket produkál a napsugaraktól. Nagyon sok ember él még rajtuk kívül ilyen allergiával, ami akár olyan hormonális változásokat is okozhat, ami letargiával és hangulatingadozással keseríti meg az amúgy sem könnyű nyári hónapokat. A kiütésekre hűsítő krémeket kell beszerezniük, ezen kívül fájdalomcsillapítókat, antihisztamin tablettákat, és elvselniük az allergia jól látható nyomait. Mivel a nap sugaraitól védeniük kell a bőrüket, a legnagyobb melegben is hosszú nadrágban vannak, és egy könnyű anyagú hosszú ujjú felsőben, kalapban, napszemüvegben, zárt cipőben.

Vannak olyan allergiás betegek, akiknek a nagyon lassú, fokozatos naphoz szoktatás segít csillapítani a tüneteket, mások már májusban szenvednek, és jegelik fájó kiütéseiket, vagy szteroidos krémeket kel használniuk, hogy csillapodjon a gyulladás. S persze nincs napozás, strandolás, hajókázás, mind mások öröme marad, Angela és Jennifer is lakása hűvösében tölti a nyári napok nagy részét.

Fotó: iStock.com/champja

Fotó: iStock.com/champja

A kislány, aki nem várja a nyári szünetet

A hétéves, Skóciában élő Harper Mitchell Hyslop olyan ritka betegségben szenved, amely miatt komoly tüdőproblémái alakulnak ki a melegben, és nehezen vesz levegőt. Miközben társai élvezik a nyári szünetet, a kislány oxigénpalackot cipel magával, ha egyáltalán mehet valahová – a melegebb napokon ki sem mozdulhat a lakásból. Az első tünetek ötéves korában jelentkeztek, de Harperék jó hosszú utat bejártak, míg diagnosztizálták elsőre influenzának tűnő betegségét. A szülők mindent megtesznek a lányuk egészségéért, gyakran hűtik langyos zuhanyokkal, jégkockákkal, és sajnálják, hogy kimarad a nyári programokból, és hogy barátkoznia is nagyon nehéz.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A melegallergia vagy a napfényallergia tünetei változatosak lehetnek. Ha azon kapjuk magunkat, hogy a bőrünk fényérzékeny, még nem biztos, hogy allergiáról van szó, vannak ugyanis olyan gyógyszerek, krémek, dezodorok, amelyek a napsütéssel kombinálva foltossá teszik a bőrünket. Ha kiütéseket, piros foltokat, pattanásokat, csalánkiütéseket, hólyagokat látunk bőrünkön, és öt perc alatt leégünk napvédő krémmel is, akkor menjünk el bőrgyógyászhoz, ahol diagnosztizálhatnak, és megfelelő kezelést ajánlhatnak. Ugyanakkor kiütéseket nemcsak a napfényallergia okozhat, hanem a melegallergia is. Ekkor a verejtékmirigyek kivezető csövei záródnak el, és gyulladnak be a hő hatására. Ez okozza az úgynevezett melegkiütést is a túlöltöztetett csecsemők arcán. Nagy meleg idején a felnőttek bőrén is ilyenek jelenhetnek meg, de a bőrgyógyászaton erre is tudnak ajánlani krémet, kezelést.

Fotó: iStock.com/Cineberg

Fotó: iStock.com/Cineberg

Mit tehetünk a bőrünk védelmében?

Ha nem múlnak el a panaszaink, érdemes kivizsgáltatni magunkat, különböző antibiotikumok, hormonális változások is erősíthetik a meleg- és napallergia tüneteit. Persze azok, akik világos és érzékeny bőrűek, nagyobb eséllyel érzékenyek a nyári melegre és napra. Érdemes megtalálni azt a fényvédő krémet, ami tényleg beválik, és a legnagyobb forróságban inkább kerülni a napfényt, a kirándulásokat, vagy ha muszáj kimozdulni, használjunk napernyőt. Igyunk elegendő folyadékot, védjük ruhával is a bőrt, és próbáljuk meg megtalálni a rosszban is a jót: a nyári esték vagy csodaszép hajnalok mind a mieink lehetnek.