Egészség

5 hétköznapi szokás, ami ártalmasabb lehet, mint gondolnánk

Szűk farmer, keresztbe tett lábak, hason alvás – olyan hétköznapi szokások, amelyekbe minden nap belefuthatunk, amelyeket minden nap elkövethetünk anélkül, hogy tudnánk, esetleg árthatunk vele az egészségünknek. Mutatjuk, hogy mire érdemes egy kicsit jobban odafigyelni és miért. Ezek azok a hétköznapi szokások, amelyek ártalmasabbak lehetnek, mint gondolnánk.

Az egyes vélemények szerint nem ártana odafigyelni egyes hétköznapi szokásainkra, mert esetleg árthatnak az egészségünknek. Mutatjuk, melyek ezek!

Túl szűk farmer

Hiába csinos és nőies viselet a szűk farmer, a szakemberek szerint jobban tennénk, ha nem hordanánk rendszeresen. A szoros nadrág ugyanis elszoríthatja a vérkeringést a lábunkban és a derekunknál is, ami hasi panaszokhoz vezethet.

Fotó: iStock.com/deniskomarov

Fotó: iStock.com/deniskomarov

Keresztbe tett lábak

Nem újdonság, hogy a keresztbe tett lábak sem optimálisak a végtagjaink egészsége szempontjából. Így ugyanis akadályozhatjuk a vérkeringést, hiszen bizonyos részeken elszorítjuk az ereket. Tanácsos inkább a bokánál keresztezni a lábainkat, úgy nem képezünk gátat a vérkeringés útjában.

Egész nap a gép előtt

Sokunknak van olyan munkája, aminél elengedhetetlen, hogy hosszú órákat töltsünk a számítógép vagy a laptop előtt. Ez a gerincünknek is kihívás, de a szemünknek sem tesz jót. Nem beszélve arról, hogy az ülőmunka a fogyókúrában is inkább hátrány. Ha tehetjük, minél gyakrabban álljunk fel és tegyünk egy pár perces egészségügyi sétát, amivel pihentetjük a szervezetünket. És munkaidőn kívül eszünkbe se jusson a gép elé ülni. Keressünk offline programokat!

Pesszimizmus

Egyes vélemények szerint az állandó rossz hangulat és a dolgokhoz való negatív hozzáállás is rossz hatással lehet az egészségünkre. Ha igyekszünk a dolgok jó (vagy jobb) oldalát meglátni, máris egy picivel jobbá tehetjük a napjainkat.

Hason alvás

Talán hihetetlennek tűnik, de a hason alvás sem a legjobb választás. Így az arcunk közvetlenül érintkezik a párnával, ami alvás közben megnyomja a bőrünket, így elősegítheti a ráncok kialakulását. Ezt megelőzendő tanácsos más pózt találni, vagy ha mindenképpen ragaszkodunk a hason alváshoz, használjuk selyem- vagy szaténágyneműt.