Egészség

Mire érdemes odafigyelnünk, ha magas a vérnyomásunk?

Sokan úgy gondolják, hogy idősebb korban normális, ha az embernek magas a vérnyomása, így az is előfordulhat, hogy épp emiatt sok ember nem részesül megfelelő kezelésben.

Az életkorral egyenesen arányosan nő a magasvérnyomás-betegség előfordulása, a kutatások szerint a 70 év feletti lakosság körében három emberből ketten szinte biztosan hipertóniában szenvednek. A nagyerek a korral egyre meszesebbé válnak, hiszen az érfalakban a rugalmas rostok aránya megváltozik, ez pedig meghatározza mind a vérnyomás, mind a kezelés sajátosságait.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében, sőt már a kialakult betegség kezelésében is nagyon fontos a helyes, egészséges életmód. Ilyen például a mozgás, azon belül is az úszás és a kerékpározás, amelyek segítenek a stressz oldásában és az általános állapotunk javításában, ennek következtében a vérnyomásunk normális szinten tartásában is.

Az idősebb korosztály sokszor rugalmatlan, ha a táplálkozási szokásaik kerülnek előtérbe, így azokon nehezebben tudnak változtatni. Fontos azonban minél érthetőbben és minél előbb tudatosítani magunkban, hogy akár egy kis odafigyeléssel is csökkenthetjük a szélütés vagy az infarktus esélyét.

A gyógyszerek természetesen bizonyos esetekben már elkerülhetetlenek, azonban az emberek többségénél a táplálkozási és az életmódbeli változtatások megszüntethetik a magas vérnyomást.

Melyek azok a dolgok, amelyekre mindenképpen figyeljünk oda?

  • A lehető legkevesebb konyhasót vigyük be a szervezetünkbe.
  • Ajánlott a magas káliumtartalmú gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztása.
  • Részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, amelyek kalciumtartalma segít a vérnyomás szinten tartásában.
  • Fogyasszunk minél kevesebb koleszterint.