Egészség

Vércukorproblémával küzdünk? Mutatjuk, mi minden lehet az oka

Ha problémánk van a vércukrunkkal, az még nem jelenti azt, hogy cukorbetegek vagyunk, viszont fontos, hogy felismerjük a jeleit, és időben kezeljük – mielőtt még több kárt okozna az egészségünkben. Szerencsére a vércukorproblémák visszafordíthatók, de legalábbis javítható a helyzet. Mutatjuk, mi lehet az oka, ha vércukorproblémával küzdünk, mire figyeljünk és hogyan kezeljük.

Persze a legjobb az, ha felkeressük az orvosunkat, és tőle kérünk segítséget. Pontos kórképet ebben az esetben is a szakemberektől kaphatunk, ahogyan a megfelelő kezelés is tőlük érkezhet. Viszont mi magunk is tehetünk ezért, hogy egészséges szinten maradjon a vércukrunk – csak ismerjük fel a tüneteket. Mutatjuk is: ezek lehetnek a legfőbb okai, ha túl magas vagy túl alacsony a vércukorszintünk.

Nem viszünk a szervezetünkbe elegendő antioxidánst

Az antioxidánsok természetesen jelen vannak az egészséges étrend összetevőiben, így például az egyes zöldségekben és gyümölcsökben. Több tanulmány is kimutatta, hogy ezek az antioxidánsok jótékony hatással lehetnek többek között a vércukorszintünkre is, amellett hogy például erősítik az immunrendszerünket, javítják a sejtek energiatermelését és segítenek a méregtelenítésben. Ugyanakkor ajánlott lehet a fahéj- és a zöld, illetve matcha tea fogyasztása, merthogy ezek is segíthetnek kordában tartani a vércukorszintünket.

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Túl sokat eszünk

Olykor-olykor persze megengedhetünk magunknak egy kis nasit, főleg, ha egészséges nassolnivalót ropogtatunk. De ne essünk túlzásba, vagyis figyeljünk oda, hogy naponta mennyit eszünk, mert akár a gyümölcscukortól is megemelkedhet a vércukorszintünk. Ráadásul, ha állandóan eszünk, nem hagyunk lehetőséget a szervezetünknek arra, hogy lebontsa, feldolgozza a korábban elfogyasztott ételeket, s így nem tudnak a különféle értékeink (mint például a vércukrunk) az optimális mértékre visszaállni. Érdemes tehát napközben is kivárni, mire újból megéhezünk, illetve egyszerre kevesebbet enni, hogy könnyebben megemésszük a bevitt táplálékot. Ellenkező esetben könnyen súlygyarapodáshoz vezethet, ha túl sokat eszünk.

Nem alszunk megfelelően

A nyugodt, pihentető alvás fontossága talán meglepő lehet, pedig többek között a súlygyarapodás egyik legfőbb oka is lehet, ha kialvatlanok, stresszesek és fáradtak vagyunk. No és a vércukorszintünkre is rossz hatással lehet: minél kevesebbet alszunk, annál nagyobb esély van arra, hogy magas lesz a vércukorszintünk, ami megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Vízben oldódó vitaminok hiánya

Illetve azok alacsony bevitele is okozhat vércukorproblémát. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk zöldségeket, gyümölcsöket, mint például a spenót vagy a karalábé, ezek segíthetnek elérni az egészséges szintet, ahogyan például a csirkemáj vagy az egészségesen táplált marha húsa is hozzásegíthet bennünket ehhez.

Fotó: iStock.com/Victor_69

Fotó: iStock.com/Victor_69

Több zsírban oldódó vitaminra lehet szükségünk

Többek között az E- és a D-vitamin játszhat fontos szerepet abban, hogy egészséges szinten tudjuk-e tartani a vércukrunkat, vagy sem. Vagyis érdemes lehet ezeknek a vitaminoknak a fogyasztására is odafigyelni – persze ebben az esetben is kérjük ki az orvosunk véleményét, segítségét.

Fogyasszunk egészséges zsírokat

Bizonyára hallottunk már az omega-3 zsírsavakról, illetve azok fontosságáról az egészségünkkel kapcsolatban. Nos, többek között a vércukorszintünkre is jótékony hatással lehet, ha megfelelő mennyiséget viszünk a szervezetünkbe belőle. Csökkenthetik például a stroke és a szívrohamok kockázatát, és abban is segíthetnek, hogy ne alakuljon ki cukorbetegség.

Bármilyen életmód és étrend mellett is döntünk, a legfontosabb, hogy mielőtt bármit is változtatnánk, kérjünk kivizsgálást az orvosunktól, illetve tanácsot, segítséget arról, hogy milyen irányba induljunk el, hiszen valószínűleg ő tudja a legjobban, mire van szükségünk az egészségünk érdekében.