Egészség

Tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért

A Mályvavirág Alapítvány felkérésére a közösségi médiában tinisztárok kampányolnak a méhnyakrák megelőzéséért – mondta el Sallai Krisztina, az alapítvány kuratóriumi tagja az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Az alapítvány azért kereste fel a fiatal sztárokat, hogy próbáljanak a saját korosztályukhoz szólni, elérni, hogy foglalkozzanak a témával és minden családban közös döntés szülessen az HPV elleni oltás beadásáról, amit minden hetedikes lány ingyenesen igényelhet Magyarországon – fűzte hozzá az MTI tájékoztatása szerint.

A szakember elmondta, hogy a felkért sztárok nyitottan kezelték a témát, a kampány sikerességét az is mutatja, hogy nagyon rövid idő alatt majdnem százezer lájkot és több mint ezer kommentet kaptak a videók.

Fotó: iStock.com/Kikovic

Fotó: iStock.com/Kikovic

A méhnyakrák kialakulásáért az esetek döntő többségében a HPV (humán papilloma vírus) felelős, amely számos más betegséget is okozhat, ezért felnőttkorban is érdemes beadatni. A férfiak is lehetnek hordozók, éppen ezért az oltás nekik is ajánlott – fűzte hozzá Sallai Krisztina.

Nő a méhnyakrákos megbetegedések száma

Ahogyan idén júliusban megírtuk, a szűrésen való részvételre való felhívások ellenére Magyarországon – Európában szinte egyedüliként – még mindig nő a méhnyakrákos megbetegedések száma. A betegség általában 40 év körüli kisgyermekes nőket érint a szakértők szerint.

Néhány szóban a betegségről

A méhnyakrák a méh alsó, elkeskenyedő részén, a méhnyakon kialakuló rosszindulatú daganatos betegség, amely során a méhnyak hámjában abnormális sejtek fejlődnek – ezek késői szakaszban a test más részeibe is továbbterjedhetnek – tudhatjuk meg a Wikipédiáról. Kezdetben, évekig általában tünetmentes, a későbbi tünetek a hüvelyi vérzés vagy medencetáji fájdalom. A méhnyakrák több mint 90 százalékban a humán papillomavírus (HPV) fertőzés hatására fejlődik ki.