Egészség

Ennyi edzésre van szükségünk, hogy elkerüljük a depressziót

Ahogy a napok egyre rövidülnek és az idő egyre hűvösebbre fordul, úgy csökken aktivitásunk, jókedvünk is. Az őszi, téli időszakban gyakoribbak a depressziós epizódok, ezért mentális egészségünkre ilyenkor fokozottan figyelnünk kell.

Bár november eleje inkább egy kellemes szeptemberhez hasonlít, mint a tél előszobájához, de ne aggódjunk, április még nagyon messze van. A hideg, ködös, nyirkos időjárásból még ki fog jutni nekünk, és a természet csupaszsága sem lendít sokat hangulatunkon. Ilyenkor kisebb az esély, hogy ebédszünetben kimegyünk sétálni egyet, vagy hogy a hétvégét a szabadban töltjük. Nehezebb rávenni magunkat a mozgásra, pedig szükségünk lenne rá!

Csupán napi 1 óra

Az American Journal of Psychiatry új kutatása szerint a depresszió sokszor megelőzhető lenne. 34 000 felnőtt edzéseit és mentális egészségét vizsgálták, és azt találták, hogy az előforduló depressziós esetek 12%-a megelőzhető lett volna csupán heti 1 óra testmozgással. Egy következő kutatás kiegészítette ezt azzal, hogy a depresszió megelőzésére a legjobb a kardioedzés, ami lehet lazább vagy intenzívebb: a lényeg, hogy kicsit felpörgesse pulzusunkat.

Heti egy óra a hetünk 0,5 százaléka – igazán nem sok. Mégis, ha ennyit tehetünk azért, hogy testileg és lelkileg is egészségesebbek legyünk, miért ne tennénk meg? Könnyen találhatunk azért télen is olyan mozgásformát, amit szívesen űzünk. Nézzük, mik a lehetőségek!

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Séta, kirándulás, futás

A legegyszerűbb és legolcsóbb módja a kardioedzésnek a tempós sétálás és a futás. Ha nagyon fázósak vagyunk, esetleg próbálkozhatunk egy edzőtermi futógéppel, de azért a legjobb mégis az lenne, ha alaposan felöltöznénk, és a friss levegőn tudnánk le a napi egy (két, három…) óra sétálást (vagy futást). Hétvégén elmehetünk kirándulni egyedül, barátokkal vagy a családdal. Részmegoldásnak az is jó ötlet, ha két megállóval hamarabb szállunk le a buszról és onnan hazasétálunk.

Felkérhetem egy táncra?

Megélhetjük nőiességünket, egy jót szórakozhatunk, és még a mozgás is kipipálva: ez a tánc! Iratkozzunk be egy tanfolyamra, vagy kerítsünk táncházat, salsaestet a közelünkben. Heti egyszer egy óra garantáltan átmozgat minket, ráadásul a rengeteg új inger, mozdulat, na és a ritmus teljesen felpezsdíti agyunkat is.

Jóga

A leghidegebb napokon elég csak cicanadrágba bújni, kigördíteni a jógaszőnyegünket a nappaliban, és egy órán át jógázni. Aki azt hiszi, hogy a jóga nem is fárasztó, az csak nyújtás, az csináljon meg tíz napüdvözletet egymás után, és rögtön rájön, hogy ez nem igaz! Ha nem tudunk jógázni, annál jobb: ideje beiratkozni egy hatha-, astanga-, esetleg egy bikramórára!

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Azt hisszük, hogy a csapatjátékok csak a grundon focizó és kosarazó kölyköknek valók? Hát nem! Mindenféle korosztályú amatőr csapatok vannak országszerte, ahol nem kell sem heti nyolcszor edzenünk, sem profiknak lennünk. Hihetetlen szórakozás a játék, észre sem vesszük, hogy már rég letelt az egy óra mozgás, és mennyire fáradtak vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy a csapatszellem pluszmotivációt fog adni a folytatásra.

Irány a víz!

Kímélő, mégis hatásos mozgásforma az úszás. Kortól függetlenül egész évben űzhetjük. Télen, amikor esélytelen strandra mennünk, válasszuk az uszodát: a párás levegő, a vízben való elmerülés és kiadós mozgás felfrissít minket. Főleg, ha egy szaunával tudjuk zárni az úszást.