Egészség

4 jel, hogy több vizet kellene innunk

A dehidratáció jelei nem mindig egyértelműek. Íme néhány tünet, mely arra utal, hogy nem iszunk elég vizet.

A víz igazi elixír a testünknek, és számos pozitív egészségügyi hatással számolhatunk, ha eleget iszunk. Ha azonban megvonjuk magunktól a folyadékot, a következő, kellemetlen tüneteket tapasztalhatjuk.

Fáradtnak érezzük magunkat

Ha fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, igyunk meg egy pohár vizet, és könnyen lehet, hogy máris érezzük a frissítő hatást. A kutatások is azt bizonyítják, hogy fáradtság ellen az egyik legjobb módszer, ha növeljük a folyadékbevitelt. A víz emellett gyorsítja az anyagcserét is, ezért a fogyókúrában is hasznát vehetjük.

unsplash.com/Jamie Street

unsplash.com/Jamie Street

Sötét színű vizelet

A vizelet sokat elárul mindarról, ami a testünkben történik. Ha sötét a színe, az arra utal, hogy nem fogyasztunk elég folyadékot, érdemes tehát mielőbb pótolni a hiányt. Vizelettáblázat segítségével megállapíthatjuk, hogy mennyire folyadékhiányos a szervezetünk.

Fakó bőr

A dehidratáltság a bőrünkön is látszik, mégpedig irritáció, érdesség és hámlás formájában. Ha a bőrünket durvának érezzük, és nem töltöttünk túl sok időt napsütésben vagy hidegben, akkor az életmódunkra kell gyanakodnunk. A külső hidratálás mellett fontos, hogy belülről is hidratáljuk a testünket.

Izomgörcsök

Az izomgörcsöket a legtöbben a rossz testhelyzetnek, illetve a sportnak tulajdonítják, de a kellemetlen tünetekhez ugyanígy hozzájárul a dehidratáció és az elektrolithiány. A probléma kezelésében sokat segít, ha rendszeresen emlékeztetjük magunkat a vízivásra. Tartsunk egy pohár vizet az ágyunk mellett, és indítsuk, valamint zárjuk ivással a napot. Ha több vizet iszunk, a testünk meghálálja.