Otthon

Tévhitek a leégés elleni védelemről

Számos olyan “házi praktika”, “jól bevált módszer” kering a köztudatban, amely szerint napvédő krémek nélkül védekezhetünk a káros UV sugarak és a leégés ellen. Tényleg hatékonyak vagy veszélyesek?

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A túlzásba vitt napozás és a káros UV sugarak bőrrákot okozhatnak. Éppen ezért nagyon fontos védekezni a leégés ellen, mert nem csak nagyon kellemetlen, hanem veszélyes is. A helyesen megválasztott napkrémek óvhatják bőrünket, ám vannak olyan megoldások is a napvédelemre, amelyről azt gondoljuk, hogy hatásos, de épp ellenkezőleg. Még jobban fokozzák a nap sugárzásának káros hatásait.

Ilyen például az, amikor pólóban megyünk be a vízbe, mert úgy véljük, így nem süti meg a nap a bőrünket, pedig az nagy tévedés. Egészen addig hatékony lehet a póló a nappal szemben, amíg vizes nem lesz. Ugyanis, ha már vizes, akkor simán átjutnak rajta a káros UV sugarak és veszélybe kerül a bőrünk. A vizes póló ugyanis ekkor már fele annyira sem véd, mintha száraz volna. Az is mítosz, hogy a fehér póló jobban véd a hőség és a napsugárzás ellen. Tudományos tények bizonyítják, hogy egy sűrű szövésű, sötétebb póló sokkal hatékonyabb, mert a sötét színek elnyelik a napsugarakat és eloszlatják az UV sugarakat – mondta el  Paul Banwell professzor, a Banwell Clinic in East Grinstead vezető plasztikai sebésze a Daily Mailnek. Igaz, a fehéreket jobb viselni napsütésben, mert nem nyelik el a hőt. A professzor azt is mondta, hogy ha régi ruhát viselünk, annak is az a tulajdonsága, hogy átengedi a káros UV sugarakat. A vízben UV-védett fürdőruhát kell viselni, és a nap legmelegebb részében, 11 és 13 óra között kerülni kell az úszást – javasolja a professzor.

A másik nagy mítosz, hogy felhős időben nincs szükség napvédő krémre. Ugyanakkor a napsugarak 80 százaléka simán áthatol a felhőkön. Így akár még jobban le is éghetünk, mint napsütésben, mert észre sem vesszük.

A szoliban megszerzett alapszín sem véd meg a napégéstől – erre már Dawn Davis, az Egyesült Államokban lévő Mayo Clinic dermatológiai szakértője figyelmeztet. Simán leéghetünk a mesterségesen megszerzett barnaságunk ellenére is. Ennek ellenére ugyanúgy be kell kennünk magunkat a megfelelő napvédő krémmel.

A szemünket is védeni kell a napsugárzástól. Azok, akik kontaktlencsét viselnek sokszor úgy vélik, a lencse a szemüket is védi a sugárzástól. Ugyanakkor nem mindegyik kontaktlencse képes erre. Ha mégis UV védős lenne a kontaktlencsénk, még a szemhéjunk és a szem körüli bőrünk így sincs védve a leégéstől. Pedig ezek azok a helyek, ahol a bőrrák a leggyorsabban kialakulhat – magyarázta Dr Jeff Kwartz, a consultant ophthalmologist at the Royal Bolton Hospital in Greater Manchester.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ajánlatos minden esetbe a kontaktlencsékhez napszemüveget is hordani. Minél nagyobb a napszemüveg, annál több helyet véd az arcunkon. A napszemüveg sötétsége nem befolyásolja az UV szűrő képességét, tehát nem kell feltétlenül a legsötétebbnek lennie, hogy hatékony legyen. Drágának sem kell lennie, de feltétlenül legyen rajta a CE (EU szabvány) és az UV400 jelölés.

Az sem teljesen helytálló, hogy a kalap és a sapka megvéd a napfény káros sugaraitól. Ez csak abban az esetben igaz, ha kellően vastag anyagból készült. Mindezt egyszerűen ellenőrizhetjük. Csak emeljük arcunk elé a kalapot és ha látjuk átszűrődni rajta a fényt, akkor nem megfelelő. Érdemes a baseball sapkákat is kerülni, mert nem védik a füleket, amely szintén gyakori helye a rákos megbetegedéseknek. Válasszunk széles karimájú kalapot, amely a füleket és a nyakat is védi, de ne feledkezzünk meg arról, hogy oldalról ettől még kaphatunk napfényt. Így ilyenkor is be kell kennünk arcunkat napvédő krémmel.

Az árnyékban sem vagyunk biztonságban, ugyanis oda is bejuthatnak az UV sugarak, méghozzá úgy, hogy tükröződnek különböző felületekről. például egy vízparton magáról a víztükörről és a parti homokról tükröződve juthat be az árnyékba. Annak ellenére, hogy nem látjuk vagy érezzük ezeket a sugarakat, még égethetnek. Ezért árnyékban is be kell kennünk magunkat fényvédő krémmel.

A vízálló napkrémek sem adnak teljes védelmet egész nap. Ugyanis izzadsággal, törölközéssel  simán lejön majdnem a nyolcvan százaléka a testünkről. Ezért minden egyes alkalommal, amikor kijövünk a vízből, be kell kenni magunkat napvédő krémmel. Ugyanez igaz azokra a krémekre, amelyek egy napos védelmet ígérnek.