Egészség

Hihetetlen tünetek, amelyeket egy pohár víz elmulaszt

Ha szomjazik a testünk azonnal közli, csak értenünk kell a jeleket. A szomjúság egyértelmű, de más módokon is figyelmeztet szervezetünk. Mindenképpen igyál, ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon.

Nem csak a hőség és az izzadás miatt kell nyáron odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására. Mozgással, beszéddel, légzéssel és még a nevetéssel is folyadékot veszt szervezetünk.

Fotó: shutterstock/SedovaY

Fotó: shutterstock/SedovaY

A testünkben lévő méreganyagok és egyéb felesleges salakanyagok akkor tudnak megfelelően kiürülni, ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk. Ha elhanyagoljuk a folyadék pótlást, akkor a testünkben nem kívánatos anyagok sokkal tovább maradnak szerveinkben. A vírusok és baktériumok is tovább garázdálkodhatnak a testünkben, így elhúzódhatnak betegségeink. Ha ezt tapasztaljuk, igyunk többet.

Akkor is érdemes a pohár után nyúlni, ha azt látjuk, hogy vizeletünk színe sokkal sötétebb a megszokottnál. Ilyenkor testünk nem engedi, hogy több vizet veszítsünk, így koncentráltabban jelennek meg a kiürítendő anyagok a vizeletünkben. Akkor vagyunk elég hidratáltak, ha vizeletünk színe világos sárga.

Fotó: shutterstock/Roman Samborskyi

Fotó: shutterstock/Roman Samborskyi

Akkor is érdemes a vizespohárért nyúlni, ha fáj a fejünk. Tudósok szerint vérünk besűrűsödhet, ha nem vagyunk elég hidratáltak és ereink kitágulhatnak, amely fejfájáshoz vezethet.

Az izomgörcsök egyik oka is lehet a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Azoknál a sportolóknál is előfordulhat, akik nagyon leterhelik ugyanazon izmaikat.

Fotó: shutterstock/ESB Professional

Fotó: shutterstock/ESB Professional

Ha evés után gyakran még éhesnek érezzük magunkat, akkor is elsősorban egy pohár vízre van szükségünk, nem további ételre. Agyunk ugyanis némileg összezavarodott ebben az esetben. Ez azért lehet, mert az agyunk ugyanazon területe felelős szomjúságért, mint az éhség érzéséért.

Emésztési problémákat is okoz a kevés ivás. Belünk ugyanis nyálkával van belülről fedve azért, hogy az elfogyasztott étel zökkenőmentesen végighaladhasson rajta. Ha nem iszunk eleget ez a nyálka réteg elvékonyodik és a gyomorsavval kevert étel kárt tehet benne. Ugyanezért okozhat a testünkben lévő kevés víz székrekedést.

Ha forróságban már nem izzadunk, akkor életveszélyben vagyunk és bele is halhatunk. Ebben az esetben már vészesen kiszáradt a szervezetünk. Azonnal vizet kell inni, méghozzá sokat.

Az ízületi fájdalmakat is okozhatja az, hogy nem iszunk eleget. Az ízületek 80 százaléka vízből áll. Ha nem kap megfelelő utánpótlást, akkor elveszti rugalmasságát és fájdalmat okozhat. Több vízfogyasztás megoldhatja a problémát – javasolja a Healthy soulmag.

Izmaink nagy része is víz. Ha szeretnénk növelni őket, akkor elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, pláne edzés közben. Ez arra is jó, hogy megelőzze az izomlázat.

A vízfogyasztás azt is elősegíti, hogy szervezetünk olyan olajokat állítson elő, amely bőrünk rugalmasságáért, hidratáltságáért felelős. Ha nem iszunk eleget kiszáradt, ráncos és felrepedezett lehet a bőrünk, amely ráadásul hamuszürke színt is ölthet. Ezen pedig egyetlen hidratáló krém sem fog segíteni. Belülről kell hidratálni, vagyis igyunk több vizet.

A krónikus fáradtságért is okolható a nem elegendő vízivás. Testünk ugyanis ilyenkor a vérünkből vonja el a számára fontos vizet. Így a vérünk oxigénmennyisége csökken és álmosak, fáradtak leszünk.

Fotó: shutterstock/Nina Buday

Fotó: shutterstock/Nina Buday

Hízhatunk is kevés víz fogyasztása esetén. Ennek oka, hogy fél liternyi víz ivása 30 százalékkal növelheti az anyagcserét. Igyuk karcsúra magunkat.

Rossz hangulatunkért is okolható a testünkben lévő kevés folyadék. Már a legenyhébb dehidratáltság is neurológiai változásokat idézhet elő, amely megváltoztatja a gondolkodásunkat és viselkedésünket. Ne édességgel próbáljuk feldobni magunkat, igyunk inkább vizet.