Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- fél kg sütőtök
- 150 g finomliszt
- 1 kávéskanál gyömbérpor
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 db tojás
- 3 dkg vaj
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
Először is vágjuk félbe a sütőtököt, majd rakjuk egy tepsibe és 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük meg. Amikor már a sütőtök megsült, akkor kaparjuk ki a húsát egy tálba és pépesítsük egy botmixer segítségével. Eközben a lisztet keverjük össze az őrölt gyömbérrel és a fahéjjal, adjuk hozzá a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot, majd keverjül el alaposan. A sütőtökpürébe rakjuk bele a tojást, keverjük ki habverővel, majd ezt a masszát öntsük a liszthez és keverjük addig, amíg egyneművé nem válik. Locsoljuk meg olvasztott vajjal és szórjuk meg sóval, majd ezt is keverjük el alaposan. Egy muffinformát kenjünk ki vajjal, és kanál segítségével merjük bele a lisztes-sütőtökös masszát, majd tegyük 30 percre a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Fotó: Kerepeczki Anna
Cukormentes sütőtökös sütemény
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g sütőtök
- 1 db banán
- 6 db datolya
- 1 db tojás
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- szerecsendió
A tetejére:
- 50 g zabpehely
- 15 g vaj
Elkészítés:
A tészta:
A sütőtököt kevés vízben pároljuk meg, majd alaposan öntsük le a levét, és botmixerrel pépesítsük. A sütőtökpüréhez adjuk hozzá a banánt, a datolyát, a tojást, a fahéjat, a szerecsendiót, a vaníliát és a szódabikarbónát, majd botmixerrel pépesítsük össze az egészet. Ezek után adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük össze. Egy tepsiben vagy egy hőálló tortaformában egyengessük el a tésztát.
A teteje:
A zabpelyhet és a puha vajat morzsoljuk össze és a sütőtökös massza tetejére szórjuk rá egyenletesen. Előmelegített sütőben 180 fokon 45–50 perc alatt süssük meg.