Gluténmentes lepény
Hozzávalók:
- 30 dkg görög joghurt
- 2 bögre gluténmentes liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- só
Elkészítés:
Először is egy tálban keverjük össze a joghurtot, a gluténmentes lisztet, a sütőport és a sót, majd ezt az egészet gyúrjuk össze kézzel jó alaposan. A tésztát tegyük egy liszttel megszórt deszkára, és vágjuk 8 darabra. Sodrófa segítségével formázzunk 8 darab, 20 centis lepényt, de arra figyeljünk, hogy a lepények ne legyenek 6 milliméternél vastagabbak. Készítsünk elő egy tapadásmentes serpenyőt, majd egyesével süssük ki a lepényeket, de óvatosan, hogy belül is mindenképpen átsüljön a tészta.
Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash / Toa Heftiba
Cukor- és gluténmentes mentatorta
Hozzávalók:
- 10 dkg mandulaliszt
- 7,5 dkg mentás, cukormentes csokoládé
- 10 dkg cukormentes étcsokoládé
- 10 dkg nyírfacukor
- 2 db tojás
- fél zacskó sütőpor
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat, majd a vajat és a nyírfacukrot adjuk hozzá a tojássárgájához és keverjük el vele. A fehérjét verjük kemény habbá, a csokikat pedig gőzfürdőn olvasszuk meg. Egy külön tálban ezután a mandulalisztet és a sütőport keverjük össze. A kissé meghűlt és megolvasztott csokit öntsük a tojássárgájába, és forgassuk óvatosan bele a fehérjét. Végül adjuk hozzá a mandulalisztet nagy, forgató mozdulatokkal, hogy még véletlenül se törjön össze a hab. Vajazzunk ki egy 15 centiméteres tortaformát és öntsük bele az elkészített masszát. Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 35 percig. Akkor lesz kész, amikor azt látjuk, hogy már repedezik a teteje. Díszíthetjük porrá őrült nyírfacukorral.