Konyha

A szilva Panyolára csábít

Több helyszínen csaknem kétszáz fellépő szórakoztatja a PanyolFeszt vendégeit augusztus 1. és 4. között a hatszáz lelkes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Panyolán. A zenei, irodalmi és gasztronómiai rendezvény a „vidék báját” szeretné egy kicsit más formában megmutatni a Tisza, a Szamos és a Túr folyók közelében fekvő községbe érkezőknek.

Ebben az évben is lehetőségük lesz a látogatóknak a panyolai portákra betekinteni, azaz a helyiek beengedik a vendéget a saját udvarukra. „Workshop” formában szerveznek szilvalekvárfőzést, lesz ciberekóstoltatás, de az érdeklődők megtanulhatják például a híres, helyben termő szilvából elkészített ételek fortélyait és a kültéri kemence építésének rejtelmeit is.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A sportkedvelőket biciklis és kenutúrákkal várják, emellett főzdelátogatást és templomtúrákat egyaránt szerveznek. A térségi főzőcsapatok pedig a helyi, tájjellegű ételeket készítik el a betyárlevestől a szilvalekváros csavart fánkon át a málékásás töltött káposztáig.

Lesznek zenei- , és gyerekprogramok, kiállítások és irodalmi estek is, valamint néptáncbemutató, táncház és pálinkakóstoltatás is – írja az MTI.