Konyha

A gyógyító alaplé

A leves az ember egyik legősibb és legalapvetőbb tápláléka. A legelső levest az ősember készítette el, természetesen a maga kezdetleges módján egy földbe vájt gödörben. Azóta a leves elkészítése és fogyasztása is sokat változott, aminek mai csúcsa a 24/48 órás alaplé.

Az egészségünk érdekében 8-10 egymástól alapvetően független tényezőt is el lehet különíteni, mint a megfelelő táplálkozás, a megfelelő mikrotápanyag ellátottság, a nemdohányzás, a D-vitamin ellátottság, a megfelelő testsúly, a rendszeres testmozgás, a stressz kezelése, a megfelelő alvás, a minőségi pihenés, minőségi társas kapcsolatok és még sorolhatnánk.

shutterstock_776860549

A stressz és a hibás táplálkozás együttes hatása súlyosan rombolja az egészséget: mikrotápanyag-hiány, bélrendszeri megbetegedések, allergiák, intoleranciák és autoimmun megbetegedések rizikótényezője. A stressz gátolja az emésztőrendszert. A csökkent gyomorsav és emésztőenzim-termelődés miatt, az általában rosszul megválasztott táplálék mikrotápanyag-tartalma sem válik hozzáférhetővé, és az erre érzékeny fehérjeemésztés is romlik.

shutterstock_361039667

Amikor az ember már nagyon tanácstalan, sok esetben visszanyúlik a múltba, ott keresve megoldásokat egy-egy problémára. Nagyanyáink már az ő korukban is nagyon jól tudták, mit kell tenni az ebédlőasztalra. Talán ők – az egészség szempontjából – még nem készítették és fogyasztották olyan tudatosan, csupán jól esett nekik vasárnapi előételként a meleg, étvágygerjesztően aranyló csontleves. A 24-48 órán keresztül kíméletesen főzött levesnek köszönhetően, emésztés nélkül, azonnal felszívódnak a benne lévő hasznos tápanyagok. A csontokból, inas, porcos ízületekből értékes anyagok főnek a levesbe.

shutterstock_796124773
Ettől válik gyógyítóvá, hiszen a csontleves  segíti a gyulladás visszahúzódását, valamint a bélbolyhok letisztításában is fontos szerepet játszik, aminek következtében javulhat az emésztés és a felszívódás hatékonysága. A hyaluronsav, a kollagén, valamint a zselatinszerű fehérjék komoly gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint sejtregeneráló-megújító szerepükről is ismertek.
Tehát nem csak belül, hanem akár kívül is szépítő hatása lehet ennek az elfeledett és egyszerű ételnek.