Otthon

Így ne menjünk egymás agyára az összeköltözés után se

Az összeköltözés hatalmas lépés egy párkapcsolatban, hiszen ezzel még inkább elkötelezzük magunkat a szerelmünk oldalán. A közös együttélés azonban nem minden esetben csak móka és kacagás, mert a kompromisszumok és a rengeteg új, eddig ismeretlen helyzet kihívás elé állíthatja a kapcsolatunkat.

Lakberendezés és minden, ami ezzel jár

Amikor beköltözünk az első közös lakásunkba a párunkkal, rengeteg feladat elé nézünk. A lakberendezési boltok végigjárása, a bútorok kiválasztása, a lakásfal színeinek kiválasztása, és még sorolhatnánk az addig ismeretlen kihívásokat. Ezek mind olyan dolgok, amelyek feszültséget és sok konfliktust okozhatnak közüttünk, hiszen ha nekünk és a párunknak is teljesen más elképzelésünk van minderről, akkor nehezen tudunk megegyezni. Érdemes még a boltok végigjárása előtt közösen kinézni a bútorokat, átbeszélni a falak  színét, de mindenekelőtt fontos meghallgatni a másik felet, nem eltiporni az ő elképzeléseit. Még akkor sem, ha egyébként meg vagyunk arról győződve, hogy esztétika tekintetében mi kiforrottabbak vagyunk. Az egyensúly fenntartása nagyon fontos. Ha a párunk engedett nekünk a hálószoba színével kapcsolatban, akkor mi is tegyük meg felé ezt a gesztust az egyik nappali bútorral kapcsolatban. Fontos, hogy a lakás mindkettőnk ízlését tükrözze és ezek harmóniában legyenek egymással. Ennek egy szép időszaknak kellene lennie, amikor megteremtjük közös életünk alapjait, így ne teljen minden perc veszekedéssel és haraggal.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Otthoni munkák felosztása

Mindenki más szokásokat hoz otthonról, így mindenkinek mások a rendrakási, takarítási, vagy éppen vásárlási szokásai. Ha összeköltözünk a szerelmünkkel, akkor érdemes még az elején tisztázni, hogy ki milyen feladat elvégzését vállalja. Próbáljuk ezeket a feladatokat rendszerbe foglalni, így mindenki tudja, hogy kinek, mikor és pontosan mi a feladata, így veszekedés nélkül megúszhatjuk a szituációkat. Nagybevásárlásra érdemes mindig együtt menni a párunkkal, így az sem fog konfliktushoz vezetni, ha a párunk esetleg valamit kihagyna a listáról, ráadásul ha olyan dolgot vagy dolgokat találunk, amikre szintén szükségünk van, az megkönnyíti az egész bevásárlást. Otthon érdemes kis táblázatokat vezetni a házimunkák felosztásáról, névvel ellátva, főleg mert így a férfiaknak is sokkal jobban fel fog tűnni, hogy mikor mit is kéne csinálniuk.

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Privát szféra

Bár akivel összeköltözünk, azt alapvetően borzasztóan szeretjük, és a legtöbb időnket vele töltjük a legszívesebben, ennek ellenére viszont akkor is fontos, hogy legyen „énidőnk”, amikortól kezdve összebútorozunk a szerelmünkkel. Elképesztő egyszerűen és gyorsan egymás agyára mehetünk, ha mindennap ugyanazt csináljuk, és mindig csak és kizárólag egymással vagyunk. Ne féljünk néha elmenni otthonról a párunk nélkül, és találkozni a barátnőinkkel, de már az is saját magunkra szánt idő, ha otthon, miközben a szerelmünk is ott van, elvonulunk egy másik helyiségbe könyvet olvasni, zenét hallgatni és pihenni. Attól, mert szeretjük egymást, és a másik számunkra a legfontosabb, még fontos, hogy a hosszan tartó kapcsolat érdekében szánjunk magunkra is időt, amikor azt csináljuk, amit kizárólag mi szeretnénk. Ettől a kapcsolatunk sem fog ellaposodni, ráadásul ha elmegyünk kiruccanni, akkor külön öröm lesz hazaérni, és az újdonság erejével fog hatni az a tény, hogy a szeretett férfi vár minket otthon

Összességében az összeköltözés rengeteg kompromisszummal jár, hiszen fontos, hogy elfogadjuk a másikat a valódi mivoltában, amit csak abban az esetben ismerhetünk meg, ha vele élünk. Ez viszont nem csak konfliktusból kell, hogy álljon, hiszen ezzel sokal közelebb is kerülhetünk egymáshoz.