Siker

3 alkalom, amikor eszünkbe se jusson szabadkozni

„Jaj, semmi különös!”, „Nem úgy gondoltam, csak véletlen volt”, „Véletlenül alakult így”, „Nem is kellett volna ilyet csinálnom.” Hányszor hagyja el naponta valamilyen hasonló mondat a szánkat? Vannak azonban olyan dolgok, amelyek miatt nem szabadna szabadkoznunk. Ezekből gyűjtöttünk össze hármat.

1. Ha bókolnak nekünk

„Nagyon jól áll ez a ruha!”, „Tetszik ez a szín rajtad!”, „Csodálatosan nézel ki!”. Az ehhez hasonló mondatoknak örülnünk kellene, az ilyen visszajelzések növelik az önbecsülésünket. Nem hárítanunk kellene a bókokat, hanem elfogadnunk őket. Válaszul ne kezdjünk el mentegetőzni, hogy ez a ruha már régi, a hajunk is csak azért jó, mert épp megmostuk, és az egész semmi extra.

Inkább csak köszönjük meg a bókot.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

2. Ha kritizálnak az étkezési szokásaink miatt

„Jaj, mindig olyan egészséges ételeket eszel, nem unalmas?” vagy „Egyél több zöldséget, rémesen egészségtelen ez a sok sült krumpli és készétel!” Van az a kor, amikor az ember már el tudja dönteni, mit szeretne kezdeni az életével. És pontosan tudja azt is, hogy a döntéseinek bizony következményei vannak. Ha valakit nem érdekel az egészséges életmód, az az ő döntése, ha pedig ebben látja azt, hogy az élete jobbra fordulhat, teljesebb és fittebb lehet, akkor is teljesen rá tartozik, mit csinál a testével.

Ugyanebbe a kategóriába tartozik, ha keveset eszünk vagy éppen sokat eszünk.

3. Ha sminkeljük magunkat vagy odafigyelünk az öltözködésünkre

„Fú, hogy kirittyentetted magad, készülsz valahova?”, „Csak nem hódoló van a dologban?” Jó lenne, ha az elegánsabb viselet, a hétköznapokon viselt smink nem eredményezne ilyen reakciókat, hanem teljesen természetes lenne mindenki számára. Amíg viszont nem így van, addig eszünkbe ne jusson szabadkozni azért, mert jól nézünk ki.

Illetve akkor se szabadkozzunk, ha épp nem volt időnk vagy kedvünk kisminkelni magunkat. A jó smink rengeteget hozzátehet a szépségünkhöz, de nem kötelező eleme a mindennapos megjelenésünknek. Ha pedig valamelyik nap szeretnénk kicsit kényelmesebb ruhába bújni, és ezt az élethelyzetünk is megengedi, akkor tegyük meg bocsánatkérés nélkül.