Siker

7 szuper hobbi, ami fejlesztheti a memóriánkat és az agyműködésünket

A szabadidőnk eltöltésével mi rendelkezünk, ha szerencsénk van, tényleg azzal foglalkozhatunk, amit szívesen csinálunk, amit csak szeretnénk. Többnyire ekkor kapnak teret a hobbik is, amelyek végzése közben szinte repül az idő – emellett kikapcsolnak, megnyugtatnak bennünk. Ráadásul léteznek olyan szabadidős tevékenységek, amelyek nemcsak feltöltenek bennünket, de még a memóriánkat és az agyműködésünket is fejleszthetik.

Mindenkinek van valamilyen hobbija, vagy ha nem is nevezi így, egy olyan elfoglaltsága, amit szívesen végez a szabadidejében. Ezek a hobbik rendszerint szórakoztatnak bennünket, kikapcsolódunk közben, és feltöltődünk. A szakemberek szerint vannak olyan szabadidős tevékenységek, amelyek nemcsak kikapcsolódást biztosíthatnak a számunkra, de esetleg a memóriánkat, az agyműködésünket is fejleszthetjük, vagyis javulhat az intelligenciánk közben.

1. Zenetanulás

Számos kutatás bizonyította már, hogy a zenélés nemcsak a léleknek jó, de az agyat is megdolgoztatja. A zene képes komplett érzelmeket, pszichés állapotokat kiváltani az emberekből. Állítólag már a zenehallgatás is javíthatja a memóriát, a zenetanulás azonban bizonyítottan hatásos módszer. Emellett egy hangszeren zenélni türelmet és kitartást igényel a művelőjétől, no meg koncentrációt.

Fotó: iStock.com/zoff-photo

Fotó: iStock.com/zoff-photo

2. Olvasás

Azt mondják, manapság egyre kevesebben olvasnak, és ezért főleg az internetet, valamint az okostelefonokat okolják. Akárhogy is, érdemes rácáfolni erre, és már ma nekikezdeni egy érdekes könyv elolvasásának. Nemcsak izgalmas kaland lehet, de az olvasás csökkenti a stresszt, segíthet a különféle érzelmek megélésében, és a különböző témák révén sokat tanulhatunk belőlük. Bővülhetnek az ismereteink, fejlődhet a képzeletünk és a kreativitásunk általa.

3. Agytorna

Ahogyan a testünket is rendszeresen eddzük, úgy az agyunknak is szüksége van egy kis tornára. És ha megtetszik valamelyik tevékenység, az könnyen válhat hobbivá – de még milyen hasznos hobbivá! Ilyen például a puzzle, a keresztrejtvények, a társasjátékok, a sudoku… stb. Csupa olyan elfoglaltság, amelyek közben gondolkoznunk kell, kreatívan és logikusan.

4. Sport

És ha már a testmozgást említettük: a rendszeres edzés is jótékonyat hathat az agyműködésünkre. Mert például csökkenti a stresszt és jobban alszunk tőle. A jobb vérkeringés is hatékonyabbá teheti az agyműködést, javíthatja az általános teljesítményünket.

5. Nyelvtanulás

Egy új nyelv elsajátítása nem feltétlenül könnyű feladat, de számos előnnyel járhat, ha sikerül. A megszokottól eltérő nyelvtani szabályok és új szavak megismerése, megtanulása jó kis feladat az agyunk, a memóriánk számára, mindez javíthat az intelligenciánkon, frissen tarthatja az agyunkat. A kutatások szerint a nyelvtanulás fejlesztheti a tervezőkészségünket, a döntéshozatalunkat és a problémamegoldó készségünket is.

Fotó: iStock.com/triocean

Fotó: iStock.com/triocean

6. Utazás

Az utazás nem csak unaloműzésre jó, sokkal több van benne: a szakemberek szerint az utazások révén fejlődhet az intelligenciánk is. Az utazás segíthet csökkenteni a stresszt, új dolgokkal, új emberekkel találkozunk közben – ezek révén sok újat tanulhatunk a világról és önmagunkról. Az ismeretlen helyzetekben fel kell találnunk magunkat, ami a problémamegoldásunkat fejlesztheti.

7. Főzés

Sokan érzik úgy, hogy a főzés időpocsékolás, és inkább csak gyorsan összedobnak valamit. Pedig lehet, hogy érdemesebb lenne időt és energiát szakítani erre a tevékenységre is, a kutatók szerint ugyanis a főzés segíthet levezetni a stresszt, és fejlesztheti a kreativitásunkat és a koncentrációt is.