Siker

3 mód, hogy úrrá legyünk a pesszimizmuson

Olykor mindenkivel előfordul, hogy sötétebb színben látja a világot, de ez a szemlélet nem mindig jelenti egyben a megoldáshoz vezető utat. Hogyan tudjuk pozitívabbra fordítani a gondolatainkat? A következő módszerek segítenek.

Egy tanulmány szerint a felnőttek 94%-át támadják meg olykor tolakodó, negatív gondolatok. Ha nem is tudjuk megállítani ezeket a gondolatokat, csempészhetünk egy kis optimizmust a mindennapjainkba. Legközelebb, ha úgy érezzük, gondolataink negatív spirálba kerültek, próbáljuk ki a következőket.

Adjunk néhány percet a stressznek

Ez a megoldás talán ellentmondásosnak tűnhet, de a negatív gondolatok legyőzésének legegyszerűbb módja az, ha szembenézünk velük, és teljes figyelmünket szenteljük nekik – meghatározott időkorláttal. Szakítsunk időt a negatív gondolatok kezelésére, mondjuk napi 10 percet. Ha bármikor negatív gondolatunk támad, jegyezzük meg és ígérjük meg magunknak, hogy megvizsgáljuk az adott időben. Így lassan megtanuljuk a kezünkben tartani az irányítást a negatív gondolatok felett.

Fotó: Unsplash/ Giulia Bertelli

Fotó: Unsplash/ Giulia Bertelli

Vegyünk magunknak virágot

Talán nem gondolnánk, de egy olyan egyszerű gesztus, mint egy csokor virág kiválasztása is sokat javíthat a hozzáállásunkon. A Rutgers Egyetem kísérletet végzett, amelyben a résztvevőknek háromféle ajándékot adtak – gyertyát, gyümölcskosarat vagy virágot, és az emberek a virágnak örültek a leginkább, és három nappal később is boldogabbak voltak, mint társaik.

Dobjuk el a negatív gondolatokat

Ha szorongásos gondolataink támadnak, írjuk le ezeket egy papírra, majd egyszerűen dobjuk ki őket. Az Ohiói Állami Egyetem kutatása bizonyítja ennek a banális kis rituálénak az erejét: az derül ki a kísérletből, hogy érzelmileg is könnyebb megszabadulnunk a gondolatoktól, hogy ha fizikailag, szimbolikusan is eldobjuk őket.