Siker

Magyar rendezőnő filmje nyert díjat Locarnóban

Idén ünnepelte 30. jubileumát Locarnóban a svájci filmkritikus szövetség által szervezett Kritikusok Hete. A nemzetközi zsűri Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotásának ítélte a fődíjat.

A Tünet Együttes és a László Sára, Gerő Marcell vezette Campfilm koprodukciójában készült filmet a szarajevói fesztivál is műsorra tűzi a versenyprogramjában, majd az ELF Pictures forgalmazó szeptember 12-én bemutatja a magyar mozikban.

Fotó: mti

Fotó: mti

A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, a 90 éves Fahidi Éva, és a fiatal táncosnő, Cuhorka Emese főszereplésével. Az előadás azóta is repertoáron van, sőt Bécsben, Szabadkán és Berlinben is játszották. Szabó Réka A létezés eufóriája című egész estés dokumentumfilmje az előadás próbafolyamatát követi végig.

Fotó: mti

Fotó: MTI

Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond.

Fotó: mti

Fotó: MTI

Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

Szabó Réka – miközben a kortárs tánc határozta meg az életét – az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt és mindeközben a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc- és színházi életnek. A létezés eufóriája Szabó Réka első egész estés filmje, mely az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilmjei után született.